Tombol az influenza a megyében is, az országos átlagot is meghaladja a betegek száma

Nyolcan hiányoznak az egyik másodikos osztályból a Vécsey-ben. Foghíjasok a padok, a tanulók többségének otthon gyógyul a padtársa. Az iskolában folyamatosan takarítanak és mindenütt felhívják a diákok figyelmét, hogy gyakrabban mossanak kezet.

Azt mondta a tanárnéni, ha gyakrabban mosunk kezet, akkor nem kapjuk el az influenzát.

– mondja Tercsa Virzsínia.

Az iskolában ezekben a napokban az is gyakran előfordul, hogy egy-egy diákot a tanítási óra kellős közepén veszi le a lábáról az influenza.

Fáj a fejem, rosszul vagyok és kicsit hányingerem van.

– mondja lehangoltan Czenke Gergő, aki olyan rosszul lett, hogy szóltak az édesanyjának, jöjjön érte.

Az osztályfőnök telefonált, hogy Gergőke rosszul érzi magát, fáj a feje, hányingere van és el kellene vinni, ágyba kellene tenni.

– tette hozzá Kovács Mónika, Gergő anyukája. Veres László tagintézményvezető közben arról tájékoztatta a Híradót, hogy a Vécsey-ben a gyerekek 30%-a hiányzik betegség miatt.

Részleges látogatási tilalom a kórházban

A Jósa András Oktatókórházban január 21-től részleges látogatási tilalmat rendeltek el az influenzajárvány miatt. A tilalom az intenzív terápiás, a gyermekgyógyászati, pulmonológiai valamint a szülészeti osztályokat érinti. Docsa Krisztián épphogy beadott egy kis innivalót és vitaminokat a feleségének a szülészetre, máris távoznia kellett. Bár kisbabájuk már napvilágot látott, a férj csak az internet segítségével látta a kicsit a látogatási tilalom miatt.

Nehéz volt, hogy ne lássuk a picit rögtön, amikor megszületett, de ez van, a baba az első és az édesanyja.

– tette hozzá a férfi. A kórházban azt mondják, ha továbbra is nő a megbetegedések száma, akkor teljes látogatási tilalmat is elrendelhetnek.

Folyamatosan figyeljük az influenza adatokat, az Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya hetente küldi a jelentést az influenza megbetegedések arányáról. Emelkednek a számok, korábban emelkednek, mint a tavalyi évben, tehát várható, hogy egy-két héten belül teljes látogatási tilalmat rendelünk el. Ami azt jelenti, hogy valamennyi osztályra vonatkozni fog.

– emelte ki Szondi Zita, orvosigazgató.

Még nem csillapodik a járvány

Népegészségügyi Főosztály legfrissebb tájékoztatása szerint a megyében január 21-e és 27-e között 80 százalékkal nőtt az influenza megbetegedések száma. A betegek kétharmada 35 éven aluli, a vírus idén leginkább a 10-14 éves korosztályt fertőzi meg.

A megyében a legtöbb influenzást az adatok szerint Vásárosnamény térségében regisztrálták.

 

Z. Pintye Zsolt