Többletforrásokat biztosított a kormányzat az önkormányzatok működéséhez – nyilatkozta dr. Dukai Miklós államtitkár Nyíregyházán

Az önkormányzatok helyzetének aktuális kérdéseit tekintették át dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselőjének meghívására a szabolcsi 2-es számú egyéni választókerület polgármesterei és dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár szerdán, Nyíregyházán.

 

Ahogy az államtitkár fogalmazott: a legfontosabb és mindenkit érintő kérdés az energiakérdés alakulása, melyhez kapcsolódóan sok olyan kormányzati döntés született, amely segíti az önkormányzatokat és ezzel együtt az embereket is.
Fenntartja a kormányzat a rezsicsökkentést

Az első és legfontosabb az volt, hogy a kormányzat azt mondta, a rezsicsökkentést minden körülmények között fenntartja. Ez azt jelenti, hogy az áram és a gáz árát az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett áron megtartja, és csak a fölötte lévő részt kellett piaci áron fizetni. Ez hatékony segítség az állampolgárok felé. Ez az egyik része a dolognak, a másik, hogy az önkormányzati működés kapcsán is hozott számos döntést a kormányzat, amellyel jogi értelemben is könnyítettük az önkormányzatok működését ebben a helyzetben, részben az intézmények nyitvatartásához, átszervezéséhez adtunk jogi segítséget. S ami kézzel fogható, és többletfinanszírozást jelentett, hogy tavaly ősszel folytattunk egy részletes és intenzív tárgyalássorozatot a kormányzattal, melynek nyomán egy 77-78 milliárd forintos összeget biztosít többletként a kabinet az önkormányzatok működéséhez – fogalmazott a rendezvényt követően dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár.