Több száz diák vett részt a Krúdy Gyula Gimnázium francia napján

Régi vágyunk, hogy népszerűsítsük régiónkban a francia nyelvet és kultúrát, és most sikerült is megvalósítanunk. Célunk, hogy egyre népszerűbb legyen a nyelv azok számára, akik jelenleg is tanulják, vagy csak ismerkednek vele. Minden érzékszervet bevonva szerveztük meg a francia napot, zenével tánccal és gasztronómiai programokkal.

– árulta el Marcsekné Turcsán Krisztina, a francia nap egyik szervezője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Több száz diák vett részt a rendezvényen, a szervező Krúdy Gyula Gimnázium mellett négy nyíregyházi iskola képviseltette magát csapataival, többek között a vetélkedők során is.

Ezt a programot most kiterjesztettük a külsős iskolákra is, versenyzők, szurkolók és kísérőtanárok érkeztek a rendezvényre. Általános iskolákat is bevontunk a programokba a gimnáziumok mellett, remélve, hogy még inkább népszerűbb lesz intézményünk, és esetleg ide jelentkezve a franciát választják majd idegen nyelvként a gyerekek. Még mindig az angol-német a ledominánsabb választás, de nem bánják meg, akik a francia mellett teszik le a voksukat, hiszen ez egy életérzés is.

– tette hozzá Dr. Bugarin-Horváth Andrásné.

Készültünk egy nagyon szép francia-magyar nyelvű megnyitóval, ami tartalmaz zenét, divatbemutatót és egy La Fontaine mesét. Ezután párhuzamosan zajlottak vetélkedők, az egyiket teljes mértékben gyerekek szervezték és kincsvadászat jellegű, a másik pedig egy országismereti vetélkedő csapatok számára, melyben a külsős iskolások is részt vehettek. Ezalatt megindultak a második emeleten a rendhagyó irodalom, történelem, biológia, kémia és fizika órák is. Bemutatásra került többek között Charles de Gaulle, a legelőkelőbb francia élete, és a Curie-házaspár munkássága is.

– nyilatkozta Marcsekné Turcsán Krisztina.

Az országismereti vetélkedő és tematikus órák mellett is színes programok közül válogathattak a résztvevők. Sütemény-, és sajtkóstolás, piknik, foci-udvar, kávézó és casino is várta a francia életérzést megismerni vágyókat.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A francia nap előkészületeiben aktívan részt vevő Dr. Bugarin-Horváth Andrásné azt is elárulta, már hetekkel korábban megindult a készülődés, nem csak a szervező tanárok, hanem a diákok részéről is.

A francia napot megelőzően indult egy városi szintű rajzpályázat is, amire szerte Nyíregyházáról neveztek a diákok, ezekből az alkotásokból kiállítás készült. Az osztályok különféle francia süteményekkel és ételkülönlegességgel is készültek, a gyerekek hetek óta a receptek közül válogattak.

A gondos előkészületeknek pedig eredménye is lett, nagyszerű hangulatban zajlott le a rendezvény, melynek eredményeként talán még többen választhatják majd a jövő évtől a francia nyelvet.


Farkas Fanni