Több napig meneteltek a doni hősökre emlékezve

A Honvédsuli Egyesület 2024-ben is megrendezte az „Emlékmenet a Doni Hősökért rendezvénysorozatát, amely hivatalos szakasza az országos Magyar Tartalékosok Szövetsége DON-81 megemlékezésnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hagyományőrző Muzsay menetszázad, amely a Nyírbátorból a frontra vonuló 12. Gyalogezred parancsnokának, vitéz Muzsay Ferenc ezredesnek a nevét viseli, tiszteletét fejezte ki az 1942-1943. évi Don menti harcokban elesett, megsebesült, vagy eltűnt magyar katonák előtt.

A többnapos eseményt személyes jelenlétével tisztelte meg és vezette Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke és Dankó László, a MATASZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezet elnöke.

Az emlékmenet első három napján az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái is részt vettek. Orosz Antal alezredes, az alakulat parancsnoka és Czill István alezredes parancsnokhelyettes is csatlakozott az eseményhez a rendezvénysorozat harmadik napján az ezredtörzs állományába tartozó hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákkal együtt. A menet érintette Kölcse, Tiszakóród, Tiszacsécse, Milota és Tiszabecs településeket.

A menet részvevői minden településen megható pillanatoknak lehettek szemtanúi: alsó tagozatos tanulók versekkel, a milotai dalárda tagjai katonanótákkal emlékeztek.

A több éves múltra visszatekintő emlékmenet fő célja, hogy a vármegye összes településére eljuttassa az emlékezés ezen módját, hangulatát, bevonva a vármegyei és országos kadétiskolák növendékeit is az emlékezés és emlékeztetés rejtelmeibe. Emellett lehetőséget biztosítanak arra, hogy a ma élő katonák és civilek korhű körülmények között átélhessék a téli és tábori körülmények között az egykori katonák életét.

Szerző és fotó: Fehértói Mihály t. zászlós