Több mint ezer résztvevő, közel egymilliós segítség
Fotó:Trifonov Éva

A szombat még a motivációs estről szólt a III. Nyíregyházi Futófesztiválon, vasárnap viszont már a futás kapott főszerepet. Már korán reggel sokan gyülekeztek a Kossuth téren, a félmaratoni táv rajtja ugyanis a hűvösebb időjárás miatt 8.30-kor volt. 

- Több mint ezren jelentkeztek, aminek nagyon örülünk, ez volt a célunk, amikor elindítottuk a versenyt. Bíztunk abban, hogy jó idő lesz, és nem fog esni, kicsit túl jó is lett, nagyon meleg van. Igyekeztünk több frissítő pontot kialakítani, és miközben a VB-n a férfi maraton zajlik, nálunk egy félmaraton teljesíthető - mondta Dr. Bana Richárd, a Mozaik Med Futóközösség vezetője, a verseny főszervezője. 

A 21 km mellett 10 és 5 km is várta a futókat, de volt gyerekfutam, és 1 km-es jótékonysági futás is. Utóbbin 400 ezer forint jött össze, de a névadó Wittur cég vezetője jelezte, megduplázza az összeget, így 800 ezer forintot kaphat a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. 

- Nyíregyháza testvérvárosai is itt vannak, így nemzetközi a Futófesztivál. Minden évben örömmel jönnek partnereink, és jó hírnevét viszok az eseménynek, a városnak - mondta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. 

A legjobbak végül kevesebb mint 1 óra 20 perc alatt teljesítették a félmaratoni távot, melynek útvonala a város legszebb részein haladt. A szervezők külön díjazták a különböző korosztályok legjobbjait is, a legidősebb résztvevő pedig 70 év fölötti volt, de 5 év alatti indulók is voltak.