Több mint 40 ruhagyűjtő konténer - Legalább hetente ürítik

Több mint 40 ruhagyűjtő konténer - Legalább hetente ürítik
Több mint 40 ruhagyűjtő konténer - Legalább hetente ürítik

A már nem hordott, esetenként kinőtt, valamennyire elnyűtt ruhákat a legtöbben nem szeretjük kidobni, inkább továbbadjuk, hátha van, aki még hasznát veszi ezeknek. Hasonló célt szolgál(ná)nak a városok több pontján kihelyezett ruhagyűjtő konténerek is. Nyíregyházán 42 ilyen van. Az ezekből begyűjtött ruhák 60–70 százaléka hazai és külföldi használt ruha kereskedelmi egységekbe, illetve karitatív céllal rászorulókhoz kerül.

Általános jelenség, hogy a háztartásokban jelentős mennyiségben keletkeznek használt ruhaneműk és cipők. Annak érdekében, hogy az egyre nagyobb jelentőséggel bíró divatipar környezetterhelése csökkenjen, illetve ne kerüljön az újrahasználható ruhanemű a vegyes hulladékba – ezzel csökkentve a hulladéklerakó depónia élettartamát –, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. alvállalkozó bevonásával használtruha-gyűjtő rendszert épített ki Nyíregyházán.

Osztályozzák, majd feldolgozzák

Éberhardt Gábor, a társaság ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, Nyíregyháza területén jelenleg 42 használtruha-gyűjtésre rendszeresített edény van, melyet annak tulajdonosa hetente (igény szerint többször) ürít, tisztán tart. A begyűjtött használt ruhákat és cipőket osztályozzák és feldolgozzák, a minőségtől függően újra­használatra, illetve újrafeldolgozásra továbbítják. – Az összes begyűjtött mennyiség  kb.  60–70 százaléka a hazai és külföldi használt ruha kereskedelmi egységekbe, illetve karitatív céllal rászorulókhoz kerül, ezzel újrahasználatot biztosítanak. Az újrahasználatra nem alkalmas ruhanemű  –  a  gyűjtött mennyiség  kb.  30–40 százaléka – újrahasznosításra kerül, mint géptisztító rongy, illetve geo­textíliák,  paplan- és párnatöltetek, bélések, szűrők, zsinórok,  sodort szálak gyártásakor. A textilszálakat alternatív tüzelőanyagként, illetve lóversenypályák talajának javításánál is  felhasználják.

A ruhagyűjtő konténerek pontos listáját az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. weboldalán találják meg.