Több lakás épül Nyíregyházán – Idén folytatódik a fejlődés

 

A 2016 elejétől életbe lépő, az új lakások értékesítésének öt százalékra csökkentett forgalmi adója, a magánépítkezők legfeljebb ötmillió forintnyi adó-visszaigénylési lehetősége és a jelentősen kibővített, akár tízmillió forintos családi otthonteremtési kedvezmény jócskán fellendítette az építési kedvet. 2017-ben mintegy 15 ezer lehet az elkészült új lakások száma, jelenleg pedig nagyjából harmincezer lakás áll kivitelezés alatt, ami nagyobbrészt idén, kisebb arányban pedig jövőre készül el.

Több lakás épül Nyíregyházán is

Éva Péter a Polgármesteri Hivatal Építésügyi Osztályának vezetője elmondta, tavaly 402 lakásépítést engedélyeztek, ezek jellemzően társasházak, de egyszerű bejelentéssel több, mint 240 lakás építése indult el, tehát közel 650 új otthont teremtenek az emberek. Egyszerű bejelentéssel 40 bővítésről, átalakításról tudnak, ez is bizonyítja a folyamatos fejlődést.

Idén folytatódik a fejlődés

A szakértők országosan legalább 20-25 ezer lakás megépülésére számítanak 2018-ban. Az összegzés szerint a legalább négylakásos társasházakban, lakóparkokban csaknem harmincezer lakás áll tervezés vagy építés alatt Budapesten, a megyei jogú városokban pedig 9250. Nyíregyházán az elmúlt évhez hasonló lakásszám-bővülést jósolnak. A lakásépítések alakulását hosszabb távon erősen befolyásolja, hogy az ötszázalékos áfakulcsot négy évre, 2019 végéig biztosította a kormányzat.


Szoboszlai Tibor