Több ezer kilót gyűjtöttek tavaly-Idén is ajándékot kapnak a papírért, műanyagért, üvegért
Több ezer kilót gyűjtöttek tavaly-Idén is ajándékot kapnak a papírért, műanyagért, üvegért

Nem múlhat el év Hulladékért virágot akció nélkül – kivéve, ha a pandémia közbeszól –, amit Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. idén is megszervez, ezúttal szeptember 6. és 18. között.

Még mindig bőven van olyan háztartás, ahol hetente kerül tucatszámra papír-, műanyag, öblösüveg, fém-, csomagolási hulladék, valamint italos kartondoboz a kukákba. Ezekért most – ha különválogatják és elviszik a Korányi Frigyes utca 3. sz. alatti Hulladékudvarba – utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kaphatnak. Előbbi igen kedvelt, hiszen az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, valamint a cég több partnerénél, összesen 15 helyen váltható be. Az akció végén pedig a résztvevők között 10 db házi komposztálót sorsolnak ki, ezen felül az akció keretében egy rövid kérdőívet kitöltők ajándékot vehetnek át.

Hulladékudvar nyitvatartása:

Az akció idején a Korányi Frigyes utca 3. szám alatti Hulladékudvarban adhatók le a különválogatott hulladékok: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 7.00–17.00 óra között, szerda: 7.00–19.00 óra között, szombat: 8.00–14.00 óra között, vasárnap zárva. 

Mintegy 21 300 kiló újrahasznosítható hulladék

Éberhardt Gábor, az ÉAK Nonprofit Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, a 2020. és 2021. évi, tavaszi Hulladékért virágot akciói elmaradtak, azonban 2020-ban az őszit már megtartották. Akkor 250-en vettek részt, ők 16 000 kg papírt, 1600 kg műanyagot, 3260 kg üveget, 210 kg fémet és 154 kg italoskartont, mindösszesen mintegy 21 300 kg újrahasznosítható hulladékot „cseréltek utalványra”. – Bízunk benne, hogy ebben az évben még többen vesznek részt az akcióban és még több  hulladékot hoznak be az egyre környezettudatosabb lakosok. Társaságunk felkészült a városlakók aktív közreműködésére: a tavaly őszi akciónkban 120 000 forint értékben biztosítottunk „hulladékért utalványt”, míg az idei évben ennél magasabb kerettel készülünk – hangsúlyozta.

 

 

 

Tilos az égetés!

A kerti hulladék, avar égetése tilos! – emlékeztet alábbi cikkében (melyet teljes egészében a www. nyiregyhaza.hu oldalon olvashatnak) a Zöld Akciócsoport. Ilyen tilalom van érvényben nemcsak Nyíregyházán, hanem többek között Debrecenben, Egerben, Pécsen, Kaposváron és Tatabányán is.

Több helyen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a levegő tisztaságát féltve szigorítottak a szabályokon, illetve kérik a lakosságot, hogy égetés helyett komposztálja a zöldhulladékot. A kerti hulladék, avar égetése, füstölés általi levegőszennyezés miatt többen szenvednek városunkban. Még mindig kevesen tudják, hogy ez mennyire káros maguk és mások egészségére, évente 13 ezer magyar haláláért felelős a légszennyezés. Az elmúlt 25 évben tízszeresére növekedett az asztmás megbetegedések száma Magyarországon. Korábban ugyan lehetséges volt bizonyos időszakokban az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben tűrt állapotként elfogadottan, viszont ez Nyíregyházán 2020 áprilisától egyértelműen és minden körülmények között tilos! A jogszabályt megszegőkkel szemben tűzvédelmi bírság kiszabására kerül sor. A katasztrófavédelem kiemelte, az ingatlanokat éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen kell tartani.

Mit tegyünk?

Komposztáljunk, barna kukába gyűjtsünk, nagy mennyiség esetén elszállíthatjuk a hulladékudvarba, aprítást is végezhetünk, segítséget kérhetünk családtagoktól, szomszédoktól, ha nehézségünk támad a megoldásban. Városunkban az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (ÉAK) által biztosított a zöldhulladék-elszállítás, valamint az ingatlanhasználó a kerti hulladékot hulladékudvarban elhelyezheti. Kerti füst, égetés esetén hívható a 112-es telefonszám! (Forrás: humusz.hu, medicalonline.hu.)