Tisztújító közgyűlés a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezeténél

Tisztújító közgyűlését tartotta a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezete. A rendezvény vendége volt Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.  A növekedési kötvényprogram aktualitásairól tartott előadása után tisztújításra került sor.  A társaság megyei szervezetének régi-új elnöke Mádi Zoltán, a titkár Harsági Tünde. Az elnökség tagja Szabóné Berta Olga, Bede József és Lakatos Tibor lett.

A Magyar Nemzeti Bank fontosnak tartja, hogy segítse a hazai vállalkozások finanszírozását – nyilatkozta a vendég. Köztudott, hogy hazánkban alacsony a vállatok hitelforráshoz való hozzájutása. A hitel mellett már egy új formájú finanszírozással, a kötvénnyel is lehet támogatni a cégeket. Magyarországon a vállalati kötvény korábban, mint piac nem létezett, ennek a fejlesztését tűzte ki célul a Magyar Nemzeti Bank. 2013–tól a növekedési hitelprogram keretében a hitelpiacot fejlesztették. 2019-től már a növekedési kötvény programmal a kötvénypiacot fejlesztik. Hosszú távú, viszonylag olcsó finanszírozáshoz juttatják a nagyobb vállalatokat, míg a hitelprogram a kisebb vállalkozásokat célozza.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte:

A Magyar Nemzeti Bank allokált 450 milliárd forintot erre. Ennyit hajlandó vásárolni ezekből a kötvényekből. Egy-egy sorozatból, egy-egy kötvény kibocsátásból ez maximum 70 %. A minimális kibocsátandó nagyság 1 milliárd. Ha kiszámítjuk, ez 20 milliárdos kitettséget jelent maximálisan a Magyar Nemzeti Banknak, tehát 1 milliárdtól 30 milliárd forintig terjedő kötvénykibocsátásokról beszélhetünk.

Egyetlen fontos kritérium van a vállalatok számára, hogy el kell menniük egy hitelminősítőhöz - ez külföldi kell legyen - ami a mi esetünkben német hitelminősítő, és meg kell szerezniük egy  minimális hitelminősítést, hogy bekerüljenek ebbe a programba, tájékoztatta a közönséget Nagy Márton. Aztán a megyei szervezet elnöke, Mádi Zoltán így nyilatkozott a tisztújítási ceremónia előtt:

Sajnos senki nem akarja átvenni a helyemet. Pedig már beszélgettünk arról, hogy ki lenne az. Én Farkas Feri bácsitól vettem át, ő volt a korábbi elnök, és ő volt a megyei MNB vezetője. Ha itt újra felhatalmazást kap az elnökség, egyik fontos feladata, hogy megtaláljuk azokat az utódokat, akik méltón viszik tovább ezt a hagyományt.

Azt is megfogalmazta, ha bizalmat kap, továbbra is vállalja feladatot. Így lett ő ismét a megyei közgazdasági társaság elnöke.

Mádi Zoltán a Magyar Közgazdász Társaság megyei szervezetének elnöke hozzátette:

Ez egy szakmai és emberi közösség, és legutóbb, ha nem is a Közgazdasági Társaság keretében, de Bod Péter Ákossal tartottunk előadást a megyei vállalkozóknak arról, hogy az infláció hogyan fog alakulni. Egyáltalán ez a megváltozott világ, ahol nem az infláció nagysága, hanem a léte kérdés, hogyan működik. Ezen kívül van köztünk emberi kapcsolat is, együtt szoktunk menni a vándorgyűlésekre.

A tavaly őszi sikeres nyíregyházi rendezvény, a legutóbbi vándorgyűlés a szakembereknek szólt, a mostani közgyűlésen a hallgatóság soraiban ültek a vendéglátó Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének hallgatói is, és tanultak vállalati fejlődési szakaszokról, bizalomról, valamint pénzügyi függetlenségről.