Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak – Kiállítás a Kállay-házban
Fotó: Szarka Lajos

A Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak című kiállítás az évszázados hagyományokra visszavezethető tiszteletbeli konzuli intézmény történetét mutatja be. Utazás a történelemben, mely összegzi a civil diplomácia legnemesebb hagyományait. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gondozásában álló kiállítás egy vándortárlat, amely az ország több pontján, illetve a határainkon túl is megtekinthető. Kedden még Nyíregyházán.

Molinók és feliratok, fotógyűjtemény tájékoztatja a Kállay-ház látogatóit a témáról és a kiállítás főszereplőiről. Ötnapos tárlat nyílt pénteken Nyíregyháza egyik új kiállítótermében, történelmi épületében. A megnyitó kapcsolódott a Tirpák Fesztiválra érkező testvérvárosi delegáció látogatásához.

„Ezen a kiállításon itt vannak a testvérvárosaink vezetői, merthogy a konzulok és a testvérvárosok is két vagy több nép közötti kapcsolatért dolgoznak, az emberekért. A cím mindent elmond. A helyszín nagyon adekvát, mert itt, a Kállay-házban vagyunk, amely a történelmi Kállay családnak állít emléket ezzel a kiállítással is. Külön dr. Kállay Rudolfnak, aki az egykori Szent Erzsébet, ma Jósa András kórház alapítója, és Kállay Miklósnak, aki Magyarország miniszterelnöke volt 42 és 44 között, és aki az apósától nászajándékba kapta ezt a házat” – fogalmazott a kiállítás megnyitóján dr. Kovács Ferenc polgármester.

A tiszteletbeli konzuli rendszert 1950-ben teljesen eltörölték a magyar diplomáciából. Sokáig csak az emlékeket gyűjtötték a hivatalok.

„Valójában minden ország szabályozza azt, hogy ki lehet tiszteletbeli konzul, de a Bécsi Egyezmény 1963-ban kodifikálta ezt a jogot, tehát úgy kell mondani, hogy olyan embereket választanak a küldő országok, akik elég jómódúak ahhoz, hogy el tudják vinni ezt a tisztséget, hiszen minden egyes tevékenységet a tiszteletbeli konzulok saját maguk finanszíroznak. Aztán van nekik jó hírnevük, tehát fontos, hogy tisztességes, feddhetetlen emberek legyenek, akit küldenek az országok. A fogadó ország pedig el kell fogadja a diplomácia szabálya szerint” – tájékoztatott dr. Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosa.

Magyarország 274 tiszteletbeli konzult küldött már a világba, ma 63 diplomata teljesít szolgálatot. Németországgal és Ausztriával kiemelten széles hazánk kapcsolata, de Szlovénia, Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország, vagy pl. Lengyelország is fogad tiszteletbeli konzult, vagy konzul által vezetett külképviseletet.

„A Bécsi Egyezmény pontosan szabályozza, hogy miket végezhetnek a tiszteletbeli konzulok, de az a lényege, hogy a küldő ország mit szab meg az ő számukra, hiszen a kinti nagykövetség, főkonzulátus szakmai felügyeletet gyakorol tevékenységük felett, de a Bécsi Egyezmény szerint a gazdasági, kulturális, sport-, pénzügyi és egyéb kapcsolatok fejlesztése, vagy a különböző országok népeinek együttműködése ugyanúgy feladata, mint az információ közvetítése, akár a közbeszerzésekkel kapcsolatban is” – folytatta a miniszteri biztos.

A vándorkiállítást először Nyíregyházán láthatták az érdeklődők. Ez Barabás Lászlónak köszönhető, aki Ausztria tiszteletbeli konzulja, és a napokban kapott magas állami kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől. A Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak című kiállítás Nyíregyházáról Keszthelyre, majd Győrbe utazik, később pedig külföldi városokba.

Kapcsolódó galéria

Tisztelet a Tiszteletbeli Konzuloknak