Tirpák lepény – Az esős idő ellenére is óriási volt az érdeklődés az ételkülönlegesség iránt

2022 darab füstölt szalonnás, pirított káposztás kukoricalepényt osztottak ki szombat délután a Tirpák Fesztiválon. Ezt az ételkülönlegességet első alkalommal készítették el a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum diákjai. Az esős, hideg idő ellenére is rengetegen vettek részt a háromnapos gasztronómiai fesztiválon.

A korábbi évekhez képest hosszabb, idén már háromnapos Tirpák Fesztiválra várták az érdeklődőket múlt hétvégén. Természetesen idén is a helyi gasztronómia állt a főszerepben, rengetegen sütöttek-főztek a Kossuth téren felállított sátrak alatt.

Ez a tirpák fesztivál természetesen a jó ételekről, a tradicionális fogásokról, beszélgetésekről és a jó hangulatról szól. Igazi közösségépítő és erősítő program is, de másról is szól, hiszen városalapító elődeink előtt is tisztelgünk, illetve a gasztronómiánk ápolását is jelenti ez a fesztivál.” – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Szalonnás-káposztás kukoricalepény

Délután az esős idő ellenére is hosszú sorokban várták a tirpák lepényt. Ezt az ételkülönlegességet első alkalommal készítették el a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum diákjai. A tirpák lepény alapja a kukoricalisztből készülő kelt tészta, a 2022 darab adaghoz 60 kilogramm kukoricalisztet dagasztottak be a tanulók. A megsütött tésztára savanyú káposzta és füstölt szalonnak került. A Kossuth téren felállított sátrak alatt kínálták a 2022 szelet ételkülönlegességet szombat délután. Az érdeklődés óriási volt, a város polgármestere úgy fogalmazott, több ezren látogattak el Nyíregyházára, hogy olyan ételeket kóstolhassanak, amit étteremben nem lehet kapni.

Megismerjük identitásunkat

Én azt gondolom, hogy azzal együtt, hogy a néptáncosok felléptek, népi kiállítók, művészek vannak itt, ezekkel a programokkal együtt tudjuk, hogy mi az identitásunk, mi a múltunk, hiszen enélkül nem tudjuk a jövőnket jó irányba építeni. Ezek persze nem ideologikusan jelennek meg, hanem ezek előjönnek és bár eleinte kételkedtek, hogy van-e erre szükség, igény, de azt gondolom, hogy ez a kételkedés még az első alkalom után elmúlt. Ami színesíti a programunkat, hogy hagyományos módon, már ötödik alkalommal itt vannak velünk a testvérvárosaink, akik közül négyen főztek is. Bemutatták a lengyel népi a felvidéki ételeket.” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A helyi gasztronómiára több programot is szerveznek Nyíregyházán, ilyen volt például szeptember elején a régi Magyarország ízei rendezvény a Sóstói Múzeumfaluban, ez áll a Tirpák Fesztivál középpontjában is, de az ételek kerülnek fókuszba majd az októberi pásztorünnepen és a Márton napi rendezvényen, utóbbi kettő a szabadtéri skanzenben.

Kapcsolódó galéria

Tirpák lepény kóstolója a Tirpák Fesztiválon