Maradnak az árstopok – Újabb bejelentések a rendkívüli kormányinfón

Fenntartja a kormány az árstopokat – ezt hétvégén, egy rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter. Amíg a szankciók okozta helyzet nem javul, addig korlátozzák az alapvető élelmiszerek árát, de marad a kamatstop és a rezsicsökkentés is.

Egymás után érkeztek az autók szombat délelőtt erre a sóstóhegyi benzinkútra, ekkor még nem lehetett tudni, hogy mit jelentenek be a kora délutáni kormányinfón. A sofőrök arról beszéltek, örülnek az árstopnak, mivel így sokat tudnak spórolni és bíztak a pozitív bejelentésekben.

Örülnék neki és jó lenne, ha maradna ez a 480 forintos benzinár a jövőben is.” – mondta Botos Ferenc a benzinkúton.

A benzin ára a hazai kutakon hosszú hónapok óta nem ment 480 forint fölé az ársapkának köszönhetően. Ehhez viszont szükség van a magyar forgalmi engedély bemutatására, ezt viszont még mai napig is sokan elfelejtik, mesélték a benzinkút dolgozói. Ha ezt bemutatják, nem a piaci, 700 forint fölötti literenkénti árat kell fizetni a tankolásért a magyaroknak.

Napi rendszerességgel használom az autót és így lényegesen kevesebb, mintha nem lenne ez kitalálva.” – mondta tankolás közben Tomku László.

Maradnak az árstopok

Az intézkedéseket először tavaly ősszel hozta a kormány, azóta pedig folyamatosan meghosszabbítottaközölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati, rendkívüli kormányinfón.

A rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin és az élelmiszerár-stopot meghosszabbítjuk és már most jelezzük, hogy a kamatstop december 31-én járna le, hiszen azt félévre szoktuk meghosszabbítani, de a kormány szándéka az és a döntése is az lesz, amit a tervezhetőség érdekében már most jelezzük, hogy a kamatstopot is legalább félévvel meghosszabbítjuk. Ez azt jelenti, hogy a magyar családok számára továbbra is vannak olyan alapvető élelmiszerek, amelyek a válság előtti áron elérhetőek, a kamatokat féken tudjuk tartani, ami több tízezer család számára jelent komoly segítséget és bízunk abban, hogy azzal, hogy az üzemanyagárat is féken tartjuk – Európában Magyarországon a legolcsóbb az üzemanyagár – azzal segítjük a családok mindennapi megélhetését.” – mondta a kormányinfón a miniszter.

A rezsicsökkentés az átlagfogyasztás szintjéig szintén megmarad – tette hozzá Gulyás Gergely. A kormány jelentős támogatást tud adni azzal, hogy sem az áram, sem a gáz piaci árát nem kell kifizetni a magyaroknak, mivel átlagfogyasztás felett úgynevezett lakossági piaci árat fizetnek a felhasználók – tette hozzá a miniszter.