Tirpák Fesztivál – A várostortából idén glutén-, és laktózmentes változat is készül!

Szombaton és vasárnap lesz a nyíregyházi Kossuth téren a Tirpák Fesztivál. Szombaton a hivatásos szakácsok, vasárnap az amatőrök főznek, és megkóstolhatják a glutén-, illetve laktózmentes várostortát is. Lesz TNT koncert és Fásy Mulató is a nyíregyházi belvárosban.

Kistelekiszőlői toroskáposzta, tördelt tésztaleves füstölt kolbásszal, grillhúsok és saláták, sütőtökös várostorta. De még hosszan lehet sorolni a hétvégi Tirpák Fesztivál menükínálatát.

Hogy mire is jó, mire kell a fesztivál? A hagyományőrzést emelte ki a rendezvény kapcsán a város alpolgármestere, amikor a szombati és vasárnapi programot összegezte.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester azt válaszolta kérdésünkre:

Mire is jó a fesztivál? A gasztronómiai hagyományőrzésre, miután ez a környék az újratelepítés után nagyon sok nációnak adott helyet, és az ízek keveredtek. A tipikus tót-tirpák ételeknek mindig van egy kis áthallása ahhoz képest, ahogy mondjuk a Felvidéken készítik ezeket. De épp ez benne a jó, hogy az itteni ízvilág kicsit elmagyarosodott, vagy elruszinosodott, elnémetesedett. Attól függően, hogy milyen nemzeti konyhának a képviselői készítették ezt. A Tirpák Fesztivál azért is fontos, mert nagyon sok partnerváros érkezik ide, akik főznek is.

Ebben az évben nyolc város jön hozzánk. Lengyelországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Romániából, sőt egy finn delegáció is érkezik Kajaaniból, a testvérvárosunkból. Ez azt mutatja, hogy Nyíregyháza iránt töretlen az érdeklődés külföldről is.Szombaton Ihos Józseffel jelentkezik a Kató néni konyhája főzőshow, és találkozhatnak a gasztroműsorvezetővel, Vajtó Lászlóval is.

Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális elnöke azt mondta:

Úgy gondolom, hogy zömében az ismert alapanyagok lesznek, és az ismert ételek. Úgy mint egy káposztás bableves, szatmári töltött káposzta, vagy a szabolcsi töltött káposzta, a lapcsánka, vagy a sütemények közül a különböző rétesek, csőrögék, de azért kuriózumként megjelenik itt egy galambpörkölt, ami nem szokványos.

De lesz majd a térségre nem igazán jellemző néhány halétel, mint a korhely halászlé vagy a füstölt hal.

Lesz a gyerekeknek és idősebbeknek is olyan program, olyan étel, ami a kedvükre való. Ünneplésben és díjátadókban gazdag lesz a hétvége. Arcfestés, játéksziget, körhinta szerepel a kínálatban. A TNT nagykoncertje és a Fásy Mulató mellett színpadra lép majd a Szívtiproll és a Folkfusion Band is. Vasárnap Nótár Mary, Zámbó Krisztián és Zoltán Erika előtt a Mentha Projekt és a Karmapirin szórakoztatja a közönséget.

Nemcsak a grill menüt, de a város süteményét a glutén– és laktózérkékenyek is bátran fogyaszthatják. A 4 ezer szelet Tökös málét vasárnap fél 12–től osztják a Kossuth tér több pontján.

Mindkét napon délelőtt 10 órakor kezdődnek a 7. Tirpák Fesztivál és a 4. Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokság programjai.

Kapcsolódó galéria

Tirpák Fesztivál beharangozó