Texasban a nyíregyházi golfozó - Závaczki Bálint Amerikában tanul és játszik

Újabb tehetséges magyar fiatal csiszolja a jövőben tudását az Egyesült Államokban. Ezúttal Závaczki Bálint, ötszörös juniorbajnok, Magyar Kupa és match play győztes folytatja tanulmányait a tengerentúlon, a nagy múltú amerikai egyetem, a Texas A&M University menedzsment karán. 

- Egy kicsit megkésve kezdetem a felvételi lehetőségek között válogatni, de végül sikerült egy nagyon jó ösztöndíjajánlatot kapni a Texas A&M University Commerce menedzsment karára, amelybe rövid gondolkodás után bele is vágtam. A Dallastól egy órányi autóútra fekvő egyetemet egyébként 1876-ban alapították, közel 70 ezer diák tanul itt, úgy tudom, ezzel a második legnagyobb egyetem az Államokban. A golfélet is meghatározó, a férficsapat a Divízió II. élvonalába tartozik - nyilatkozta Závaczki Bálint a Magyar Golf Szövetség oldalán. 

Bálint rugalmasan beilleszkedett a csapatba. Nagyon jó élmény számára megtapasztalni azt, hogy mennyire jó egy összetartó csapatként együtt edzeni, játszani különböző országokból érkezve. A csapatban két európai van Bálinton kívül, egy német és egy skót . A többi fiú  ázsiai, amerikai , dél- amerikai.  A tanulásban, ahogy korábban is a maximumot hozza. Szorgalmasan, folyamatosan készül a vizsgáira, melyet kiválóan (90-100%-ra ) teljesít. Idehaza többször kapta meg a "Jó tanuló-Jó sportoló" címet, és a pályán is remek eredményeket ért el.  

- A legkülönlegesebb helyet az ötszörös junior bajnoki cím foglalja el a szívemben, különösen, hogy az utolsót, egy számomra nehéz időszakban sikerült megszerezni. Az biztos, hogy bajban voltam, amikor az egyetemre össze kellett gyűjtenem a versenyeredményeimet, magam sem gondoltam, hogy ilyen sikeres időszakon vagyok túl, amiért külön köszönetet kell mondanom a családomnak, a Pannonia Golf Clubnak, a Pannonia Junior Akadémiának, edzőimnek és támogatóimnak. Ezek között a díjak között persze számtalan cím rendkívül jól csengett az egyetemi felvételi során, de amire a legbüszkébb vagyok, az az 5-szörös junior bajnoki cím, mert ilyet még senkinek nem sikerült elérnie hazánkban. A covid miatt másképp zajlottak a felvételik is, Amerikában nem tartották meg az érettségiket, így az utolsó négy év tanulmányi eredménye, az én esetemben pedig még a hazai érettségi is beszámított, amelyhez gyorsan egy plusz nyelvvizsgát is meg kellett még csinálnom. Mindez azt bizonyította, hogy érdemes volt az elmúlt években jól tanulni, hiszen most ezekre az eredményekre alapozva indulhattam neki a sikeres felvételinek - tette hozzá a nyíregyházi sportoló. 

Annak ellenére, hogy mindössze 19 éves, már most is nagyon gazdag golfkarrier áll mögötte. Csúcstartóként, ötszörös juniorbajnok, 14 évesen Magyar Kupa, majd match play győztes, megszámlálhatatlan magyar és nemzetközi verseny bajnoka Závaczki Bálint.