Testvérpár nyerte a Mesterecset pályázatot – Budapesten vették át az okleveleket

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja nyerte meg saját kategóriájában a VII. Mesterecset elnevezésű országos gyerek- és diákpályázatot. A Magyar Államkincstár hetedik alkalommal hirdette meg a versenyt, a Pénzügyminisztérium fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó stratégiájához kapcsolódva. Érdekesség, hogy testvére az általános iskola alsós tagozatának hirdetett kategóriában hozta haza az aranyérmet.

Gégény Alíz és Gégény Fruzsina szabadidejükben is szívesen rajzolnak, annak érdekében, hogy bemutassák alkotásaikat, folyamatosan keresik a lehetőségeket. Így találták meg a Magyar Államkincstár versenyét is. Az országos gyermek- és diákpályázat a Mesterecset nevet viseli és már hetedik alkalommal hirdették meg. A mostani megmérettetésen a fiatalok pénzügyi tudatosságára építve a takarékoskodás, valamint a Kincstár és a családok kapcsolata témában mutathatták meg kreativitásukat a fiatalok. A zsűri végül több mint ezer alkotás közül választotta ki a legjobbakat.

A nyertes testvérpár

Az egyik aranyérmet Gégény Fruzsina hozhatta haza, a 18 éves fiatal jelenleg a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium végzős diákja.

A családomban fontos a babakötvény és ez jelenik meg az én művemben. Mindkét testvéremnek van babakötvénye, egyedül nekem nincs. Néha nagyon irigykedtem rájuk, mert mindig láttam a leveleket is, amiket kaptam. Én pont olyankor születtem, amikor még nem volt. Pont láttam egy kiírást, akkor úgy gondoltam, hogy na, most én jövök. Nagyon megtetszett a felhívás, mert tudok rajzolni és a babakötvény is közel áll hozzánk” – mesélte Gégény Fruzsina.

Fruzsina számtalan versenyen vett már részt, egy-egy rajzot több napon keresztül készít ezekre a megmérettetésekre. Nemcsak ő tehetséges a családjában, húga, Alíz is.

Ennek a versenynek az eredményét ma hirdették ki és második lettem ezen a matekversenyen” – mutatta újabb oklevelét a harmadik osztályos Gégény Alíz. Gyűlnek az oklevelek és az elismerések az asztalon, Alíz matematikából, magyarból is jól teljesít, néptáncol és szaval is, az ibrányi általános iskola büszkeségfalán is szerepel a neve. Az államkincstár versenyén ő is indult és szintén nyert is saját kategóriájában, az alsó tagozatosok között.

Én azt rajzoltam, hogy a vízzel is takarékoskodni kell, ne slaggal, mindenfelé locsoljunk, hanem csak kannával a virágra, és rajzoltam sok malacperselyt is” – mesélte a kislány.

Büszke szülők

A szülők büszkék lányaikra, örülnek, hogy a telefonnyomkodás helyett inkább a rajzolást választották – így nyilatkozott az édesapa. A család közösen utazott fel Budapestre a díjátadóra.

Nem árulták el előre, hogy hanyadikok lettek a gyerekek, csak annyit mondtak előzetesen, hogy helyezettek lettek. Kértek bennünket, hogy semmilyen közösségi felületen ne említsük, hogy hova megyünk és miért, mert csak ott, a helyszínen lesz kihirdetve az eredmény. Nagyon színvonalas volt a fogadtatás, barátságosak voltak, segítettek nekünk. Amikor mondták a gyerekek neveit, hogy első helyezettek lettek, büszkék voltunk rá” – tette hozzá Gégény Dániel.

A beküldött pályázatokat szakértőkből álló zsűri értékelte, többek között a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója, rajztanár, festőművész és a Magyar Államkincstár Államháztartási és Pénzforgalmi Szolgáltatásokért Felelős elnökhelyettese.