Térfigyelő kamerák a közbiztonságért – 218 eszköz figyeli Nyíregyháza különböző pontjait

Összesen 218 darab térfigyelő kamera működik Nyíregyházán. A közbiztonság szempontjából is fontos a hálózat, de különböző balesetek rekonstruálásában és bűncselekmények felderítésében is sokat segít. Legutóbb március közepén illegális hulladéklerakókat rögzítettek a kamerák.

2002-2003 környékén telepítettek először térfigyelő kamerákat Nyíregyházára, első körben 12 darabot az állomás környékére. Ezután bizonyos lakótelepek is bekapcsolódtak a hálózatba, az Érkert, Örökösföld, illetve a Huszártelep és a Jósaváros. Az évek alatt folyamatosan bővült a hálózat. Miután a belvárosban is kihelyezték a kamerákat, már több mint 218 darab eszköz figyeli Nyíregyházát és segíti a közbiztonságot.

218 kamera működik

„Alapvetően a belvárosban van viszonylag több kamera. A szűk belvárosban tavalyelőtt lett telepítve ez a kamerarendszer, eddig ilyen nem volt. Jelenleg már külső városrészeken is van kamerarendszer, nem olyan régen Nyírszőlősön telepítettek egy hat kamerából álló rendszert, a Tiszavasvári úti játszóteret 14 kamera figyeli. Szép lassan, de egyre szélesebb körben tudjuk bővíteni a hálózatot a külvárosi részeken is. Alapvetően nagyobb lakótelepek vannak bekamerázva, illetve a főutak mentén vannak olyan térfigyelő kamerák, mint például a Debreceni úti felüljáró kereszteződésében vagy a Vay Ádám körút – Kossuth utcai kereszteződésben. Ezek a kamerák egyébként alkalmasak rendszámmegfigyelésre is” – nyilatkozta a nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője, Bodrogi László.

Illegális hulladéklerakók

A nyíregyházi Közterület-felügyelet térfigyelő kamerarendszere nemrégiben illegális hulladéklerakókat is rögzített. Az első felvételek március 11-én, majd március 13-án, 14-én és 15-én készültek a Bottyán utcán. A képeken hat gépkocsit látunk, amelyekből a Bottyán utcán található hulladékszállító konténer mellé engedély nélkül hulladékot raknak le. A gépjárművek rendszáma alapján a Közterület-felügyelet a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályánál eljárást kezdeményezett az elkövetők ellen. Az ilyen ügyekben is hasznos a városi térfigyelő kamerahálózat.

Folyamatos az igény az új kamerákra

Jogszabály szerint minden városban a Közterület-felügyelet javaslatára, az önkormányzat telepíthet kamerákat, de sokszor a lakosság is jelzi a hatóság felé, hogy hova szeretnének. Ilyen igény van például a Szántó Kovács János utca környékén, ahol most kondipark épült, az Univerzum mögötti parkolónál, ahol gyakoriak a koccanásos balesetek és az Árok utcánál, a háztömbök közötti játszótérnél.

Több szempontból hasznosak

„A kamerák prevenciós jelleggel bíró eszközök, hiszen mióta mi üzemeltetjük a kamerarendszert, tehát 2016 óta, egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor láttunk bűncselekményre utaló történést, ami miatt értesíteni kellett volna a rendőrséget. Viszont a rendőrség szinte napi szinten kér ki tőlünk kamerafelvételeket, hiszen egy-egy bűncselekmény elkövetőinek az útvonala vagy egyéb más fontos körülménynek a kivizsgálása miatt szükség lehet a térfigyelő kameráknak a felvételére” – tette hozzá Bodrogi László.

A térfigyelő kamerák ezeken túl a közlekedési balesetek rekonstruálásánál is nagy szerepet játszanak, de a szabálytalanul várakozó autósokat is látják a rendszeren keresztül. A közbiztonság szempontjából kiemelten fontos, hogy már több mint 200 kamera figyeli a város különböző pontjait.