Új energiacímkék a termékeken – Eltűntek az A kategóriás háztartási eszközök a boltokból
Fotó: Illusztráció / tudatosvasarlo.hu

Új energiacímkéket használnak a leggyakrabban vásárolt háztartási eszközökön márciustól. Eltűnt az A+ besorolás, helyette A-tól G-ig terjedő jelölés került a termékekre. A szabályozás szigorodott, ehhez igazodnak az eszközök, ezért visszaminősítésre kell számítani. Ennek köszönhető, hogy az eddig A kategóriás eszközöket márciustól B kategóriás címkével láthatjuk a boltokban.

 

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Az energiacímkék a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott eszköz milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

Az új energiaosztályok szerinti besorolás is ezeket a leggyakrabban vásárolt háztartási eszközöket érinti, így tehát a mosó-, mosogató- és mosó-szárító gépeket, a hűtőket, fagyasztókat, borhűtőket, televíziókat és lámpákat.

Komoly célok

„A magyarországi villamosenergia-fogyasztásnak körülbelül a negyedét a háztartások teszik ki és bő harmadát a gázfogyasztásnak, tehát nagyon nem mindegy, hogy ha komolyan vesszük azokat a terveket, amelyek 2030-ra 40 százalékkal csökkenteni kívánják a fő bűnösnek kinevezett szén-dioxid-kibocsátást. Ha az ország energiafelhasználását a 2005-ös szint alá akarjuk vinni, akkor bizony nagyon fontos, hogy a háztartásaink mennyi energiát fognak felhasználni. Pont ezt segítik a március elsejével megváltoztatott új energiacímkék, amelyek informatívabbak és jobban átláthatóbbak. Az időseknek már gondot okozott az előző céduláknál az, hogy A kategóriából négy darab volt: A, A+, A++ és A+++. Nehezen volt követhető. Ez egy evolúciónak volt természetesen köszönhető, mivel a gyártók egyre energia- és víztakarékosabb gépekkel álltak elő” – közölte Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal sajtószóvivője.

Új jelölések

A legfontosabb változás, hogy a korábban ismert energiaosztály-jelölések, mint az A+ és az A++ megszűnik és már nem csak A-B-C vagy D betűk szerepelnek a címkén. Helyette érvénybe lép az A-tól G-ig terjedő jelölés. Fontos viszont kiemelni, hogy március közepétől G kategóriás termékeket már gyártani sem lehet, az F kategória is csak 2024-ig lesz elérhető. A készülékek energiafogyasztása egyértelműen nem változik, akkor sem, ha eddig A kategóriás volt, de márciustól a B-be tartozik. A szabályozás szigorodott, ehhez igazodnak az eszközök, ezért kell visszaminősítésre számítani. A címkék jelölései színesek maradnak, a legkevésbé hatékony osztályt továbbra is a piros szín jelzi, a leghatékonyabbat pedig a zöld.

A vásárlókat segíti a módosítás

„Maga a jogalkotó, az unió úgy gondolta, hogy arra kell sarkallni tovább a gyártókat, hogy minél innovatívabb megoldásokkal rukkoljanak elő, aminek eredményeként lesznek majd új A-s besorolású gépek. Ezeknek viszont lényegesen kedvezőbb lesz a fogyasztása a most kivezetett A+++-osnál is. A változásnak ez az egyik iránya, a másik pedig az, hogy jobban összehasonlíthatóak lesznek a termékek. Kiemelt helyen találjuk meg az energiafogyasztás pontos értékét. Minden változás célja, hogy segítsük a fogyasztót, hogy jobban össze tudja hasonlítani az egyes osztályba tartozó háztartási cikkeknél a fogyasztásukat” – tette hozzá a hivatal szóvivője.

A vásárlók elsődleges szempontja az, hogy mennyibe kerül az adott termék, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, az is egyre fontosabb, hogy mennyit fogyaszt. Újdonság lesz még, hogy az új címkéken egy QR-kód is van, az ezen keresztül elérhető adatbázis további termékinformációkat nyújt a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára egyaránt.