Tengerparton is szülhetnek a kismamák - Tovább korszerűsödött a Nyíregyházi szülészet
Fotó: SzSzBMK/Facebook

Minden gyermek születése egy csoda, a legszebb pillanat a családok életében. Ezért is volt elsődleges cél, hogy korszerűsödjön a szülészet, Nyíregyházán is. A Jósa András Oktatókórházban több mint 211 millió forintos pályázati összegből családbarát és családi szülőszoba kialakítása, a hozzá tartozó vizesblokkok felújítása, alternatív szülőhelyiség kialakítása, korszerűsítése és a szülőszobai elavult eszközpark korszerűsítése valósul meg. A fejlesztések az év közepéig fejeződhetnek be Nyíregyházán.

A korszerűsítés legfontosabb célja, hogy a gyermekágyas részlegeken modern, családbarát, kis ágyszámú kórtermeket alakítsanak ki, és legyen lehetőség 24 órás rooming-in-re, amikor a baba a nap 24 órájában együtt lehet az édesanyjával. Mindemellett pedig elsődleges az anyatejes tápláláshoz szükséges eszközök beszerzése és az anyatejes táplálás népszerűsítése is.

Klimatizált kórtermek

Vitkai Éva, a kórház sajtófőnöke arról tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét, hogy a jelenlegi kórtermek kettéválasztásával és a vizesblokkok felújításával, valamint a kórtermek klimatizálásával jelentősen emelkedett a betegkomfort. A beszerzendő kórtermi berendezések (betegágy, papa szék/fotel) pedig a család, a szülők és az újszülött kórházi tartózkodásának kényelmét fokozzák, illetve a rooming-in kiterjesztését tette lehetővé. (VIP szoba nincs már.)

Családias körülmények

A kismama mellett lehet a gyermeke

A húsz kórterem mindegyike megújult, kétágyassá vált és ezekben rendelkezésre áll az újszülött ellátására előírt eszközpark, így a kismama mellett lehet a gyermeke a bent tartózkodása alatt.

– A megújult szülőszobákban (pl. Naplemente, Tengerpart, Pipacs szülőszoba) egyedül tartózkodhat a pár, ahol családias körülményeket teremtettünk, és olyan alternatív szülési lehetőségek közül választhat a vajúdó kismama, ami az állapotának éppen megfelelő (vízben szülés, labda, bordásfal stb.). Van hét egyágyas szülőszobánk, és a többi szülőszobánk megosztható is, úgy, hogy a szülés alatti intimitás biztosítható legyen – tette hozzá.