Temetői Főkönyv - nőtt a születések és a házasságkötések száma is

Nyíregyházán a temetői főkönyvet 1930-tól vezetik. Az idei adatok azt mutatják: 2018-ban, az előző évhez képest, minimálisan emelkedett a halálesetek száma – mondta a megyei temetkezési társaság ügyvezetője.

 

A Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatához tartozó temetők esetében, a 2018-as évben 1309 temetést hajtott végre a társaságunk. A temetés típust figyelembe véve, 846 urnás, a fennmaradó pedig koporsós temetés volt. Összességében egy 65%-os urnás temetési arányt realizáltunk a 2018-as évben, ami közel 4%-kal több, mint az elmúlt évben. – mondta Pénzes Tibor.

 

Idén októberben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Nyíregyházának adományozta a Családbarát Önkormányzat 2018. díjat – emlékeztettek a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozták, tavalyhoz képest nőtt a születések száma. A helyi kórházban több mint 3500 gyermek született idén, közülük mintegy 900 nyíregyházi. Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta:

Két nagyon pozitív számot találtam az idei zárásunk alkalmával. A születések száma nem csökkent, egy magas színvonalra beállt, körülbelül 900 nyíregyházi gyermek született az évben, ez egy nagyon pozitív dolog. Ami még nagyon örvendetes, hogy egyre több lakást építenek a nyíregyháziak, azaz 500 használatbavételi engedélyt és 500 építési engedélyt adtunk ki az idei esztendőben.

 

További képekért kattintson a fotóra!

2017-ben 619 nyíregyházi lakos kötött házasságot, ez az adat 2018-ra 700 főre emelkedett. Dr. Szemán Sándor elmondta, nagy öröm, hogy egyre többen házasodnak városunkban.

Nyíregyházán az idei anyakönyvi eseményi adatokra is büszkék lehetünk. Az látszik, hogy Nyíregyháza továbbra is a nagyon kevés megyei jogú város és nagyváros egyike, ahol a lakosság száma nem csökken, sőt enyhén emelkedik is. Ez azért van, mert továbbra is viszonylag magas a születések száma. Nagyon fontos megállapítani azt az örömtényt, hogy a házasságkötések száma továbbra is emelkedik.

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző hozzátette, idén újították fel a házasságkötőtermet; ahol idén először élettársi kapcsolatot is bejegyeztek.


Horváth Kíra

(Fotó: Szarka Lajos)