Teljesen átalakult a cafeteria-rendszer – A változásokról tartottak előadást városunkban

Ami stabilan maradt, az a SZÉP-kártya; ezt a tavalyihoz hasonló adóteherrel adhatják a munkáltatók munkavállalóiknak. Az adómentes juttatások köre szűkebb lett, mint tavaly – tette hozzá a szakértő. Fata László kiemelte, itt is találnak a munkáltatók olyan elemeket, amikkel munkavállalóikat segíthetik.

Akiknek kisgyermekeik vannak, ott érdemes megvizsgálni például azt, hogy az óvodai-bölcsődei díjak térítését a munkáltató át tudja-e vállalni. Ez egy adómentes juttatás lesz a díjak mértékéig. Elszámolható a gyermek étkeztetése vagy akár az óvoda alapszolgáltatása is a munkáltató vagy a munkavállaló nevére szóló számla alapján.

A szakértő hangsúlyozta, a cafeteriaelemek többsége bérként adózik ezévtől.

Béren kívüli juttatásként szerepelt még tavaly is a pénzösszegű juttatás, évente 100 ezer forint értékig, ám ez 2019-ben már csak úgy adható, hogy jövedelemként adózik. Nagyon sok olyan elem, például a diákhitel-törlesztés támogatás, lakáshitel-törlesztés támogatás, albérlet-támogatás úgy változik, hogy míg 2018-ban adómentes volt, 2019-re nem rendelt hozzá kedvezményt az adótörvény.

Az előadást a megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretén belül működő HR klub szervezte, mondta Sarkadi Zsolt szakképzési referens.

A Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elsődleges feladatának tekinti, hogy a megyebeli vállalkozásoknak olyan hasznos információkat tudjon átadni, ami segíti a mindennapi munkavégzésüket. Ezért is alapítottuk meg a HR klubot, ami nagyon jól működik és nagy örömünkre egyre bővül a tagság, a tagozati létszám.

A HR klub tavaly alakult, a tagoknak ez már a hatodik ülésük, találkozójuk volt.


Dér Vivien