Téliesítsük a vízórákat – Fagykár esetén 21 ezer forintot fizet a felhasználó
Fotó: Illusztráció

Tavaly 199, idén pedig már 77 darab vízórát cseréltek fagykár miatt a NYÍRSÉGVÍZ szakemberei. A téliesítés minden esetben a felhasználó feladata, a mérőeszköz megfagyása legalább 21 ezer forintos kiadást jelent az ügyfélnek. 

Az előrejelzések még nem ígérnek mínusz fokokat a következő napokban, így még időben lehet gondoskodni a vízórák védelméről. A NYÍRSÉGVÍZ szolgáltatási területéhez 91 település tartozik a megyében, így több százezer ügyfelet érint ez a feladat. Fontos kiemelni, hogy a felhasználók számára törvényi kötelezettség is a vízórák téliesítése. 

„A rongy, illetve a paplan, kabát, nem megfelelőek, ugyanis ezek átnedvesedhetnek és ebben az esetben a szigetelőképességük akár 80 százalékát is elveszíthetik. Célszerű mindenképpen az aknafedelet szigetelni, erre a legalkalmasabb a hungarocell, purhabbal rögzíteni lehet alulról. Ne magát a vízmérő órát próbáljuk rögzíteni. Ez az aknákra vonatkozik, illetve pincehelyiségekben, hogy ha van vízmérő óránk, abban az esetben pedig a helyiség, az ablak zárhatóságáról gondoskodjunk, nehogy elfagyjanak ott is az órák” – közölte Tormássi Géza, a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. vízellátási műszaki vezetője.

Nemcsak az aknákról kell gondoskodni, a téli időszakban lakatlan ingatlanokat vízteleníteni kell, a kerti csapok esetében pedig a fagycsapokat kell ütközésig elzárni. 

Kötelező bejelentés

Ha mégis megtörtént a baj és lefagyott a vízóra, akkor a felhasználónak kell kifizetni a cserét, illetve az elfolyt vizet is, ez legalább 21 ezer forintos kiadást jelent.

„Volt olyan tapasztalatunk is, hogy nem volt víztelenítve az épület és ezres nagyságrendben is folyt el víz, amit ha kiszámolunk, az már egy tetemes összeg” – mondta a vízellátási műszaki vezető.

További 50 ezer forintos kötbérre számíthat az a felhasználó, aki nem jelenti be az óra megfagyását, hiszen az már szabálytalan közműhasználatnak minősül. A tavalyi évben 199 lefagyott mérőeszközt cseréltek le a NYÍRSÉGVÍZ szakemberei, az idei év első felében pedig már 77 darab órát cseréltek.