Télies útviszonyokra kell számítani a hétvégén

Nehéz megbecsülni, mennyi hó marad meg, ugyanis szombat délelőttől többfelé havas eső, illetve eső is előfordulhat. Általában öt centiméter körüli hóval számolnak a meteorológusok, a hegyekben ennél jóval nagyobb is lehet.

Az utakon érdemes téli viszonyokra készülni egész hétvégén.

– hangzott el az M1 Híradójában.

Sopronban péntek délután indult a havazás

Sopronban késő délután indult a havazás, ott már előkerültek a hólapátok, péntek délután óta folyamatosan havazik a városban és a környékén. Péntek délután óta nagyjából három centiméter friss hó hullott.

Az utak jól járhatóak, köszönhetően annak, hogy a teljes, hóeltakarítást végző géppark az utakon van, amelyeket folyamatosan szórnak, és ahol szükséges, ott a hótoló gépek is működnek. Így a fő- és tömegközlekedési útvonalak is jól járhatóak.

– közölte az M1 helyszíni tudósítója.

Télies útviszonyokra figyelmeztetnek

Télies útviszonyokra figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta: felkészültek az utak takarítására, de arra kérik az autósokat, hogy fokozott figyelemmel vezessenek.

Egy-egy munkagépünknek a fordulóköre körülbelül 2-5 órát vesz igénybe, ennyi idő alatt – főleg intenzív havazás vagy hófúvás idején – újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki. Ezért mindenképpen azt tanácsoljuk a közlekedőknek, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, illetve forgalmi helyzetről.

– hívta fel a figyelmet Pécsi Norbert.

Kritikus a helyzet a Magas-Tátrában

Továbbra is kritikus a helyzet a Magas-Tátrában, a szlovák és a lengyel oldalon is. Magyar viszonyok között elképzelhetetlen, ami arrafelé történik, van, ahol már csaknem 2 méter hó esett, közben jeges, északi szél fúj. A lavinaveszély miatt többen a hegyi menedékházakban ragadtak.

Van olyan épület, ahonnan csak az tudott kijönni, aki kiásta magát. Vastag hótakaró borítja az autókat a szlovákiai Zdiarban, ahol már szerda óta folyamatosan havazik.

Egész éjjel takarítottuk az utakat, a lakosok is együttműködnek, a síelők elálltak az út szélén parkoló autóikkal a vendégházak és panziók elé, hogy folyamatosan járhassanak a hókotrók az utakon. Legfontosabb a fő út karbantartása, hogy vészhelyzet esetén a községet meg tudják közelíteni a mentőegységek.

– nyilatkozta a polgármester.

A Poprádtól mintegy 30 km-re fekvő, 1300 lelkes hegyi településen szinte mindenki részt vesz a hó eltakarításában. Vannak, akik a saját munkagépeikkel próbálják járhatóvá tenni az utakat. A helyiek erőfeszítéseit azonban a viharos szél is hátráltatja.

A Magas-Tátra térségében az utak még mindig nehezen járhatók, különösen Késmárk környékén rossz a helyzet, ahol sok helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A szlovák hegyi mentőszolgálat közben az ország északi részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki a lavinaveszély miatt.

Lavinaveszélyre figyelmeztetnek a dél-lengyelországi hegyekben

Hasonló a helyzet a Tátra lengyel oldalán is, ahol negyedfokú lavinaveszély van érvényben. Jelenleg helyenként másfél méteres a hó a Babiagura Nemzeti Parkban. A folyamatos havazás miatt az elmúlt 72 órában mintegy félméternyi friss hó esett. Legkevesebb 40 turista rekedt a hegyekben a havazás miatt, egyelőre három turistaszállón húzzák meg magukat.

A vendégházak üzemeltetői szerint az élelmiszer-tartalék elegendő, a turisták biztonságban vannak. A hegyi mentőszolgálat pedig arra kérte őket, hogy addig ki se mozduljanak, amíg a hókotrók le nem takarítják az utakat.

Három lengyel meteorológus is a hó fogságába esett, a szakemberek, miután kidobálták sífelszerelésüket, csak puszta kézzel tudták kiszabadítani magukat,a Gáspár-csúcson lévő meteorológiai állomásról, ahol a lavinaveszély dacára igyekeznek ellátni napi teendőiket. Hat óránként el kell hagyniuk az állomást, hogy elvégezzék a szükséges meteorológiai méréseket.

A lengyel Beszkidek-hegységben is kritikus a helyzet. Ott szintén lavina fenyeget, ezért a hegyi mentőszolgálat harmadfokú figyelmezetést adott ki. A meteorológusok szerint azonban a java még hátravan, hétvégén újabb havazás várható.

Egész Európában tombol a tél

Ausztriában, az Alpok északi oldalán is hasonló a helyzet, ráadásul egész hétvégén folytatódik az ítéletidő. Több utat lezártak, vannak megközelíthetetlen települések. Helyenként a legmagasabb, ötös szintre emelték a lavinariasztást, az Ausztriába készülő magyar turistáknak, síelőknek is mindenképpen figyelniük kell.

Havazásban és viharos erejű szélben síelnek a turisták az ausztriai hegyekben. A mentőszolgálat szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a lavinaveszély miatt senki se térjen le a kijelölt pályákról.

A stájerországi Sölk-völgyben is riasztást adtak ki, mert bármikor elindulhat a hógörgeteg.

A folyamatos havazás és a szél miatt bonyolult a helyzet. A lavina teljesen kiszámíthatatlan, ezért lezártunk utakat, és egyelőre zárva is maradnak.

– mondta a helyi polgármester.

Baleset történt Norvégiában

Norvégiában már történt is baleset. A hatóságok még mindig nagy erőkkel keresik azt a négy külföldi síelőt, akiknek szerdán veszett nyoma az ország északi részén. A rendőrség szerint a három finn állampolgárt és svéd társukat valószínűleg a térségben pusztító lavina temette be.

A mentőhelikopter műszerei pénteken két jelzést is regisztráltak a lavina környékén, így felcsillant a remény, hogy talán sikerült a síelők nyomára bukkanni. A mentőcsapatok folytatják a keresést, amelyet eddig a rendkívüli időjárási viszonyok is nehezítettek.

Dél-Olaszországban még a macskák is értetlenkedve bámultak a több mint kétméteres hóra Pescopennataro városkában. A hó már az utcákat és az autókat is teljesen betemette, ez úgy tűnik, hogy egy darabig így is marad. A zord idő miatt ugyanis csak kevesen ragadnak hólapátot.

A hidegfront Olaszország középső, illetve déli részébe tört be

Materában, Európa 2019-es kulturális fővárosában, szintén havazott. Jelentős mennyiségű hó hullott az Adriai-tengernél, Bari közelében.

Több háztartás maradt áram nélkül a rendkívüli téli időjárás miatt Görögország középső és északi részén. A helyenként 100 km/órás széllökésekkel kísért havazás a közlekedésben is káoszt okozott.

A nagy mennyiségű hó számos hegyvidéki falut elvágott a külvilágtól. Helyenként mínusz 12 fokot is mértek, ez pedig nem túl gyakori a mediterrán éghajlatú Görögországban.


Forrás: hirado.hu