Téka Tábor

Gyönyörű környezet, kiváló programok

 

Nagykálló-Harangod területe dombos, erdős, ligetes táj, amelyet egy 75 hektáros mesterséges tó tesz még vonzóbbá. Nyáron pedig a Téka Tábor. Sveda Anita táborvezető elmondta, 33 évvel ezelőtt néhány egyetemista, főiskolás megálmodta azt, hogy egy olyan rendezvényt vagy helyet szeretnének maguknak, ahol önfeledten szórakozhatnak és kipróbálhatják a népi kismesterségeket, táncházban táncolhatnak, zenélhetnek, a saját maguk örömére. Annak idején, 33 évvel ezelőtt a tánccsűr helyén a porban ropták még a táncot – villany, áram és víz nélkül, lajtos kocsival hordták a vizet és több mint ezer ilyen fiatal vette birtokba a harangodi dombok területét. Most már több épület és táborhelyszín várja az érdeklődőket.

 

A hagyományok őrzője Harangod

 

A Téka Tábor legkedveltebb helyszíne a tánccsűr, ahol minden reggel a kicsiké a terep. A délelőtti és délutáni órákban az ifjúság ropja a táncot. A tábor ideje alatt több ezren fordulnak meg a csűrben. A Téka Tábor fő célja a hagyományőrzés – ezért a résztvevők a népi mesterségekkel is megismerkedhetnek. Az agyagozás mellett többek között a fafaragással, a kovácsmesterséggel, a gyöngyfűzés rejtelmeivel és a nemezeléssel is megismerkedhetnek a táborlakók.

 

Várják az érdeklődőket

 

Nagykálló-Harangodon a Téka Tábor július 29-én, szombaton zárja kapuit – addig is várja az érdeklődőket, napközben népi foglalkozásokkal, esténként pedig hajnalig tartó táncházzal.

 

Dér Vivien