Tehetségek – Diákokat és tanárokat díjaztak
illusztráció

Már XI. alkalommal rendezte meg az Oktatási Hivatal Pedagógiai Oktatási Központja a Tehetségnap díjátadó ünnepségét a Vármegyeháza Bessenyei Nagytermében. A „Kiváló Versenyző-Tehetség Díj”, valamint a „Kiváló Felkészítő-Tehetséggondozó Tanár Díj” mellett a vármegye és Nyíregyháza is kiosztott különdíjakat. A városvezetés büszke a tehetségeire, a családi és intézményi támogatás mellett biztosítja az önkormányzati segítő közeget, melyben a fiatalok megtalálhatják számításaikat, a jövőjüket biztos alapokra helyezhetik.

Az elmúlt két tanévben az Oktatási Hivatal által meghirdetett országos tantárgyi versenyeken, illetve nemzetközi, országos és vármegyei versenyeken legeredményesebben teljesítő tanulókat, vagy az eredményhez nagymértékben hozzájáruló felkészítő tanárokat jutalmazták emlékplakettel és oklevéllel szerdán. Két kategóriában, általános és középiskola kategóriában „Kiváló Versenyző-Tehetség Díjat”, valamint „Kiváló Felkészítő-Tehetséggondozó Tanár Díjat” kaptak.

Munkával az eredményekért

„A tehetség nem a múlt része, hanem a velünk élő jelen fontos gondolata. De mi is a tehetség? Szakemberek, akik ezzel foglalkoznak, azt mondják: a tehetségnek 3 összetevője van. Motiváció, intelligencia, kreativitás. Az a rossz hír, hogy a munka ezek között nincs ott. Ahhoz, hogy a bennünk lévő intelligencia, kreativitás és motiváció teljesítménnyé váljon, ahhoz nagyon sok munkát el kell végezni. Azt gondolom, hogy az itt jelenlévők nagyon jól tudják, hogy ha valamit magas szinten szeretnénk csinálni, abba nagyon sok munkaórát kell belefektetni” – mondta Román István, a Vármegyei Kormányhivatal főispánja.

A díjakat olyan személyek adták át, akik kitartó munkával példaértékű szakmai sikereket értek el. A „Kiváló Versenyző-Tehetség Díj” és a „Kiváló Felkészítő-Tehetséggondozó Tanár Díj” mellett Nyíregyháza Megyei Jogú Város további 3, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal további 2 különdíjat osztott ki.

Tehetség, munka, támogató közeg

Az ünnepségen elhangzott, a tehetség és a munka mellett elengedhetetlen a támogató közeg. Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint ez magába foglalja a családi-intézményi hátteret, de az önkormányzat is a fiatalok rendelkezésére áll, hogy a jövőjüket biztos alapokra helyezhessék.

„A városvezetésnek két dolgot kell megtennie, hogy ezek a lehetőségek rendelkezésre álljanak majd: munkahelyeket kell teremtenie, lakhatást. Ezért indítottuk 2018-ban a programot, mellyel segítjük a hozzánk visszatérni szándékozó fiatalokat. Remélem, ennek meg lesz az eredménye, de ez is egy szorzós szám, nem 1-2 évig kell csinálni, hanem évtizedekig. Akkor lesz meg az igazi eredménye” emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az ünnepséget különböző prózai, zenei, táncművészeti produkciók színesítették. A díjazottak emlékplakettet, oklevelet, ajándékcsomagot kaptak. Valamennyi tehetség díjra pályázó, valamint az idei tanévben az Oktatási Hivatal megyei tanulmányi versenyein 1., 2. vagy 3. helyezést elért tanulók könyvutalványban részesültek.