Tavaszi Tárlat – Március 30-ig látogatható a helyi művészek alkotásaiból nyíló kiállítás
21 művész 39 alkotása érkezett a felhívásra.
Tavaszi Tárlat – Március 30-ig látogatható a helyi művészek alkotásaiból nyíló kiállítás
Tavaszi Tárlat – Március 30-ig látogatható a helyi művészek alkotásaiból nyíló kiállítás
Tavaszi Tárlat – Március 30-ig látogatható a helyi művészek alkotásaiból nyíló kiállítás

A megyei képzőművészek Őszi Tárlata mintájára a nyíregyháziak Tavaszi Tárlatát hirdette meg a Váci Mihály Kulturális Központ. Témamegkötés nélkül szólt a felhívás, melyre 21 művész 39 alkotása érkezett. A kiállítást március 30-ig láthatják a Pál Gyula Teremben.

Az 50-es évekből való régi hagyományt elevenítette fel a nyíregyházi képzőművészek egy csoportja. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete helyi tagjainak szólt a meghívó, melyre az érintettek 2/3-a válaszolt. Grafika, festmény, plasztika, szobor és iparművészeti tárgy is került a Pál Gyula Terembe.

Z. Erdei Anna grafikusművész a Kommunikáció és a Hova, tovább? két digitális nyomatával jelentkezett. Képein a piktogramok statikus állandóságával szemben az egyensúlyából kibillentett ember látványa vibrál.

Irányjelző táblák, a közlekedési táblák, a veszélyt jelző táblák, vagy akár egy középületben a különböző piktogramok, amelyek eligazítják az embereket. Tulajdonképpen ez a kiindulópont, hogy valamilyen nagyon egyszerű formában ábrázoljam ennek a dolognak a komplexitását, mert felmerül az, hogy egyszerű geometrikus formák és organikus formák, tehát egy emberi alak valamilyen irányban elmozdul, viszont ez problémát jelez.

- fogalmazott a képzőművész.

A művészek állandó jelenlétét, bemutatkozási lehetőségét hiányolják többen. Közvetlen kapcsolatot a közönséggel, hiszen a látogatóknak készülnek a képek, szobrok, plasztikák. Átalakulóban van a világ, számos élményt kínál a technika, szűkül a képzőművészet piaca. A kiállító 21 alkotó nyilván nem élhet meg művészetéből. Többnyire alkalmazott művészek, tanárok ők. 

Egy tárlatnak a lényege az, hogy fórumot, lehetőséget adjon arra, hogy a művészek akik a városban élnek, megmutassák képeiket a közönségnek. És a közönség megismerkedjen azokkal a művekkel, melyeket a művész az alkotó időszakának utolsó fél évében hozott létre.

- nyilatkozta a Tavaszi Tárlat ötletgazdája, Madarassy György festőművész.

Kiállításdömping van ezekben a hetekben a városban. A Pál Gyula teremben Uzonyi Ferenc debreceni festőművész, a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium ifjú művészjelöltjeinek vizsgakiállítása látható. Március 12-től Ritók Lajos szintén a Kulturális Központban mutatkozik be. A Tavaszi Tárlat pedig március 30-ig lesz nyitva a Városi Galériában. A Jósa András Múzeumban e hónap végéig a Tapintható világ és a Jégkorszak fogadja a vendégeket.

Kapcsolódó galéria

Tavaszi tárlat 2019