Tavaszi Tárlat a Nyíregyházán dolgozó 15 képzőművész alkotásaiból
Tavaszi Tárlat a Nyíregyházán dolgozó 15 képzőművész alkotásaiból

Hagyományteremtő szándékkal hirdette meg tavaly az I. Tavaszi Tárlatot a Váci Mihály Kulturális Központ. Idén újabb bemutató nyílt a Nyíregyházán dolgozó 15 képzőművész alkotásaiból. Közel félszáz munkát nyújtottak be a Városi Galériában április 4 – ig látható kiállításra.

A nyíregyházi hivatásos képzőművészek alig fele nyújtotta be munkáját a felhívásra. Nyilván ők voltak készen egy csoportos tárlatra. 

Székhelyi Edit festőművész:                                                             

 Mindegyikünknek vannak lélekdobozai, amely lehet, hogy titkokat, de lehet, hogy  egy életutat rejt, vagy egy állomást, vagy lehet, hogy éppen ürességet. Volt egy kis idő most, hogy nem dolgoztam, vagy csak keveset. És most egy pár hónapja megint egy ilyen belső késztetés vett rajtam erőt - nagy örömömre - , és egy ilyen sorozatot kezdtem el, úgyhogy remélem, hogy sikerül jó képeket festenem, újra.

Így került két kép a Lélekdoboz sorozatból a Városi Galériába. Aranyász Zita grafikusművész pályája csupa kísérlet. Folyamatosan keres új megoldásokat, egyedi technikákat. Mostanában a róka szimbólummal foglalkozik. Számára izgalmas állat ő, ravasz, kreatív, jó megfigyelő, könnyen beleolvad a környezetébe. Megfogta a szimbólumban rejlő lehetőség.

Aranyász Zita grafikusművész:                                                               

Emiatt kezdtem el használni a fóliákat is, mert mostanában műfajilag váltottam a plexi tech irányába. Nagyon sokat kísérletezek velük, és érdekelt, hogy az ilyen printek hogy működnek rajta, és valahol ez az átlátszóság, rejtőzködés, ami a rókánál is megfigyelhető, tehát nem teljes ábrázolásban feltétlenül, hanem keresgélni kell a kompozícióban, hogy hol is találjuk benne magát a figurát.

Szepessy Béla fekete – fehér míves grafikái helyett most színes tájképeket hozott a tárlatra. Kirándul csak, vagy műfajt vált a művész? Ezek a pasztellek a Gyimesben, egy művésztelep skanzenjében készültek

Szepessy Béla grafikusművész:

 Ilyen szempontból is kirándulás, hogy a székhelyemet áttettem oda egy rövid időre, másrészt meg átmentem egy kicsit a színes világba. Nagyon jól esett. Most meg jött ez a felhívás, hogy Tavaszi Tárlat. És ha Tavaszi Tárlat, akkor menjünk el a színek világa felé. Hiányzanak már a színek, kicsit elég volt már ebből a télből.

Festmények, grafikák, kisplasztika, kerámia és Nagy Lajos Imre néhány érme került a Tavaszi Tárlatra. Botrágyi Károly színes grafikái, Balogh Géza bronz – mészkő plasztikái, Csutkai Csaba harangodi jelei és Gál Ludmilla trombitafolyondárja, aztán a Horváth János akvarellek. H. Németh Katalin rajzai már a tavaszt idézik. Élő szervezeteket festett Kerekes Elek. Színezett tusrajzokkal mutatkozik be Morvai Antal. Szolanics Elvira kerámiái emlékoszlopok, de a Galériában láthatják a Flashmobot, Z. Erdei Anna rajzát is.

Halkóné Dr. Rudolf Éva képviselő:

Most végigmentem és beszéltem is a művészekkel. Rendkívül érdekes és nagyon újszerű. Újszerű elemeket, újszerű képeket véltem felfedezni. Az én arcomra mosolyt csalt, és bennem vidámságot keltett ez a mostani kiállítás.

A II. Nyíregyházi Tavaszi Tárlat a Városi Galériában április 4 – ig várja a látogatókat.

 

 

Kapcsolódó galéria

Tavaszi tárlat 2020