Tavaszi felhők – Megnyílt a 49. Gyermekkönyvhónap

Megnyílt a 49. Gyermekkönyvhónap. A Móricz Zsigmond könyvtár korábban meghirdette a Tavaszi felhők című rajzpályázatot, melynek az eredményhirdetésével kezdődött a június 4-ig tartó programsorozat. Író-olvasó találkozó, hangosolvasási verseny, filmvetítés és népzene is fogadja az ifjú olvasókat a következő hetekben. Május 11-én M. Kácsor Zoltán íróval találkozhatnak a gyerekek.

 

Popzene, musical és megzenésített versek is lapultak a Mandala Dalszínház énekesei tarsolyában. Jöttek a Halász Judit dalok és mesefilmek slágerei. A műsor előtt ünnepélyes keretek között adták át a korábban meghirdetett rajzpályázatra érkezett munkák díjait. Az olvasásra, az irodalomra, az alkotás örömére hívták fel a megnyitón az iskolások figyelmét.

„Minden évben a gyermekkönyvhónapot aktuális évfordulókhoz kötjük. 2022-ben Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából Tavaszi felhők című rajzpályázatot hirdettünk. Sok pályamű érkezett, 307 alkotás. 55 a felső tagozatból és 252 az alsó tagozatból. A zsűrinek nehéz munkája volt kiválasztani a legjobb alkotásokat” – nyilatkozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

A nyírmeggyesi Arany János iskolából érkezett rajzával Nagy Réka. Ő lett az első a felső tagozatosok között.

A gyermekkönyvhónapnak az a célja, hogy a gyermekkönyvírókra fordítsuk a figyelmet megyeszerte – mondta az igazgató. Az írók között lesz M. Kácsor Zoltán, Holden Rose, vagyis Kovács Attila. Lesz „A rímhányó Romhányi” címmel városi hangosolvasási verseny 4. osztályosoknak. De láthatják az érdeklődők az 50 éves botanikus kertben forgatott filmet is, melyet az egykori kertvezető, Boronkayné Ági néni fog bemutatni. Ez lesz a Boldogság kertje. A műfajok között az első természetesen az író-olvasó találkozó.

„Nagyon népszerűek itt, a városban és megyeszerte. Többször jártak már kisebb településeken is, és nagyon kedveltek. M. Kácsor Zoltánt nagyon szeretik a Zabaszaurusz, Dinoszaurusz történetei kapcsán. Holden Rose nagyon interaktív író-olvasó találkozókat tart, és nagyon jól megszólítja a kicsiket, úgyhogy olyanokat hívtunk, akik élményszerűen tudják átadni a tudásanyagot a fiataloknak” – folytatta az igazgató.

Harcos Bálint író-olvasó találkozója is a gyermekkönyvhónap kínálatában szerepel, illetve várja a gyerekeket a Cseperedő Meseklubban Hajdú Ágota népzenetanár is. Az idei rendezvénysorozat június 4-ig tart.