Tavasz a télben – Erős felmelegedés kezdődött, néhol 17 fok is lehet

A nyugat-európai ciklon előoldalán erős délies szél hoz meleg levegőt a Kárpát-medencébe. A hétvégén tavasziasan meleg lesz, erős felmelegedés kezdődött, megdőlhetnek akár a melegrekordok.

Szombaton az Északi-középhegységben lesz még hűvösebb, de délen, délnyugaton 16-17 fokig melegszik a levegő. Az élénk, erős széltől viszont kevesebbnek érezhetjük, az Alpokalján viharos lökések lehetnek. Kisebb körzetekben átmenetileg elvékonyodhat, szakadozottabb lehet a felhőzet, de általában felhős, borongós időre készülhetünk hétvégén. Szombaton kezdetben északkeleten, napközben helyenként, majd estétől délnyugat, nyugat felől eredhet el többfelé az eső.

Vasárnap nyugaton, majd a középső, este a keleti országrészbe is megérkezik a csapadék. Az enyhe reggel után 6-16 fok várható, északon, északnyugaton lesz hűvösebb. Többfelé élénk, helyenként erős marad a szél, északnyugaton pedig északnyugatira fordul és estétől a Dunántúlon viharossá fokozódhat. Ezzel ismét hidegebb levegő érkezik, még a hónaphoz képest enyhe lesz az idő, de a 10 fokot már sehol sem érjük el, csupán a hétvégén lesz egy kis tavasz a télben.

Hétfőn és kedden az északi, északnyugati megyékbe visszatérnek a hajnali fagyok, napközben pedig az ország nagy részén 1-7 fok valószínű. Hétfőn még keleten eshet helyenként, kedden sokfelé és a Dunántúlon ismét megjelenik a téli csapadék, havas eső, a magasabb pontokon hó hullhat.

 

Forrás: idokep.hu