Tartalékos katonák vonultak be a Damjanich laktanyába

Január 5-én több mint húsz önkéntes területvédelmi tartalékos katona vonult be a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz és kezdték meg hat hónapos kiképzésüket.

Az adategyeztetést és szerződéskötést követően a jelentkezők megkapták a kiképzéshez szükséges ruházati felszerelést, majd a nap további részében munka-tűz és balesetvédelmi oktatáson vettek részt.

A zászlóaljhoz bevonult katonák kiképzésük során olyan elméleti és gyakorlati tudást sajátíthatnak el, amely a helyi közösség védelmi képességeit növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. A hat hónapos kiképzés különböző szakaszaiban honvédelmi, jogi, területvédelmi, általános lőkiképzési, tereptani, híradó és műszaki valamint egészségügyi oktatáson vesznek részt. Az alaki kiképzés mellett katonai testnevelésen is részt vesznek a katonák.

Gavallér-Mező Csilla szakaszvezető szintén 5-én vonult be a nyíregyházi székhelyű zászlóaljhoz. Arra a kérdésre, hogy mi motiválta a katonai pálya választásában, a következőket mondta el:

-Mindenképpen szerettem volna egy kiszámítható, hosszú távú munkahelyet. Az érettségi után már a büntetésvégrehajtás foglalkoztatott, amiről a családom akkoriban lebeszélt, de most már látják, hogy ez az én utam. Mivel kriminológián végeztem, ezért elsősorban a rendőrség vonzott, de egy közeli ismerősöm, aki a Magyar Honvédségnél dolgozik szintén önkéntesként rengeteg pozitív dolgot mesélt, így került előtérbe a tartalékos képzés

-Van vagy volt-e a családjában katona?

-Nincs, de nagypapám rendőr volt, így nem teljesen idegen számomra ez a fajta munkakör.

-A családja hogyan fogadta, hogy katonának áll?

-A családom mindenben támogat, elsősorban a férjem, másodsorban az édesanyám, aki a nagypapám munkáját látva tisztában van azzal, hogy egy ilyen munkakör milyen előnyökkel és lemondásokkal jár. Mivel van egy kisfiam, így egyedül ez okozhat némi szervezést, szerencsére mindenben támogatnak, és ha bármi van, ők mozgósíthatók.

-Milyen érzés először egyenruhát hordani?

-Teljesen pozitív, ha beszélhetek a társaim nevében is, akkor mondhatom, hogy reggel még nem nagyon találtuk a helyünket, de a beöltöztetés végére, már egy csapatnak éreztük magunkat.

-Az alapkiképzés fizikai részére mennyire érzi magát felkészültnek?

-Van bennem egy kis félelem, de úgy gondolom, hogy elsősorban fejben kell ott lenni. Én mindent meg fogok tenni, megpróbálom kitolni az állóképességem határát.

Bartha Ádám hadnagy, szakaszparancsnok a következőket mondta el a most bevonuló katonákkal kapcsolatban:

-Úgy vettem észre ez alatt a rövid idő alatt, hogy az állomány motivált, nagy bennük a tenni akarás. A korosztály vegyes, 18-tól egészen 50 éves korig. A bevonult állomány közel egyharmada nő, többen köztük családanyák is. A fizikai állapotfelmérés a következő hetekben lesz, de előre vetíthetően jól fognak szerepelni.

-Miben tér el ez az alapkiképzés az előzőktől?

-Most egy új egységes kiképzési programterv alapján történik hat hónap alatt a képzésük, amelybe már beintegráltak többek között a túlélési és egyéb harcászati technikák oktatását is.

A Damjanich laktanyába bevonult katonák fél év alatt olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyek birtokában lehetőségük nyílik a honvédelmi pálya folytatására tartalékos, szerződéses vagy hivatásos szolgálati formában.  A jelentkezők közül többen elmondták, hogy a hat hónap leteltével szeretnének a Honvédség kötelékében maradni.

 

Szerző: Stamusz Péter t. százados, Szidor Viktória hadnagy

Fotók: Stamusz Péter t. százados

Kapcsolódó galéria

Tartalékos katonák vonultak be a Damjanich laktanyába