Tartalékos katonák Szabolcs Vármegyében

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány szervezésében tartott előadást Polyák András ezredes az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának megbízott parancsnok-helyettese.

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” című előadássorozat keretében a Tartalékos katonák Szabolcs Vármegyében előadásnak Vaján a Vay Ádám Múzeum adott helyet.

Polyák András ezredes előadásában bemutatta a tartalékos rendszer történetének legfontosabb állomásait, az újonnan megalakult Területvédelmi Erők Parancsnokságát, ami a területvédelmi ezredek hadműveleti és harcászati színtű irányítója. Ismertette a Magyar Honvédség területvédelmi erőinek sokrétű feladatrendszerét, és a tartalékos szolgálati formákat. Látványos kisfilmmel ízelítőt kapott a közönség a nemzetközi és hazai gyakorlatokról és az önkéntes tartalékos katonák kiképzéséről és felkészítéséről is.

Szó esett a Honvéd Kadét programról, a hazájukért tenni akaró fiatalokról és a honvéd kadét program által kínált lehetőségekről. Az előadó kihangsúlyozta, hogy az elmúlt években az önkéntes tartalékos katonák kiemelkedően teljesítettek és méltó módon helyt álltak a számukra meghatározott feladatokban. A Területvédelmi Erők egyik célja, hogy még több és még jobban képzett tartalékos katona szolgálja Magyarországot.

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központja által szervezett előadásoknak köszönhetően egyre több helyszínen, egyre több érdeklődő civil nyer betekintést a Magyar Honvédség életébe és ismerkedhet meg a honvédelmi neveléssel, az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel, valamint kaphat képet a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjairól is.

Szerző: Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ