Tartalékos katonák – Apáti Zoltán dandártábornok tartott előadást a Jósa András Múzeumban
Fotó: Kohut Árpád

Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszer elemeiről, feladatairól és rendeltetéséről tartott előadást a Jósa András Múzeumban Apáti Zoltán dandártábornok. A 20 ezer tartalékossal tervezett állomány szerződéses és hivatásos státuszt is kínál a kiképzésre jelentkezőknek.

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese középiskolásokat tájékoztatott a lehetőségről.

A fiatalok kiemelt célcsoport a témában, és nem csak azért mert övék a jövő, hanem mind a középiskolában, mind a felsőoktatásban tanulóknak kínálnak olyan programot, melyet ösztöndíjjal támogatnak még a tanulmányi évek alatt.

Apáti Zoltán dandártábornok, a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese elmondta:

2017-ben kezdtük ennek a kialakítását, és úgy gondolom, az elmúlt években igen szép eredményeket értünk el. 2018 októberében megalakult két területvédelmi ezred és 21 zászlóalj. Ez megyénként egy-egy zászlóaljat jelent és Budapest fővárosban kettőt. Folyamatos a toborzás, folyamatos a feltöltés a területvédelmi zászlóaljakba és ezredekbe. A fiatalok egy kiemelt célcsoportja a rendszer kialakításának.

18 éven felüli fiatalok számára folyamatos a felkészítés. Egy 10 modulos program akár hétvégi képzés is lehet, de összevontan a nyári szünetben is elvégezhető két hét alatt.  A képzettségnek megfelelően alap-, közép-, és felsőfokú beosztást biztosít a Honvédség. A következő időszakban bevonják a rendszerbe a tartalékos tisztek és altisztek állományát is, akik a mai kor kihívásainak megfeleleőn távoktatásban kapnak elméleti képzést, melyet a gyakorlati felkészítés követ.

Előttük a világ. Ha csak arról teszek említést, hogy megkezdtünk idén egy felkészítést, hiszen 2021-ben egy területvédelmi tartalékos századdal az Egyesült Államokban az ohio-i Nemzeti Gárdával  együtt fogunk végrehajtani egy kiképzést. Ennek elkezdődött a kiválasztása, megkezdődött a felkészítési folyamat. Óriási volt a jelentkezés. Megkérdeztük a tartalékos állományt, hogy ki szeretne ebben részt venni, és több mint 450-en jelentkeztek a 100 helyre.

- nyilatkozta a dandártábornok.

A Magyar Honvédség a Kormány felhatalmazása alapján 20 ezer tartalékost tervezett, most közelítenek a 9 ezerhez. Átjárhatóság van a rendszerben, szerződéses és hivatásos státuszt is kínálnak a jelentkezőknek. Ezen túl továbbtanulásra is lehetőség van. A tapasztalat szerint mind a Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, mind az Altisztképző Akadémia fogadja a fiatalokat.

A Nyíregyházi Toborzóirodán, a Dózsa György út 29. szám alatt lehet a részletekről érdeklődni.

Kapcsolódó galéria

Katonaesemények előadás a Jósa András Múzeumban