Tapintható világ – A Jósa András Múzeum és a Rotary Club jóvoltából

A Jégkorszak és a nyári Szinyei Merse Pál kiállítás között, február 23-án nyílik a Jósa András Múzeumban a Tapintható világ című tárlat, melynek alkotói budapesti látó és látássérült művészek, fővárosi és polgári középiskolások, illetve három nyíregyházi képzőművész, Bori Dóra, Németh Erika és Verebély Olga.

Babolcsi Andrea a Jósa András Múzeum múzeumpedagógusa, a kiállítás kurátora beszélt a bemutató céljáról és körülményeiről:

A kiállítás alcíme: Válts nézőpontot! Tehát más szemszögből szeretnénk az alkotásokat bemutatni, kicsit a vizualitáson túl a tapinthatóságra felhívni a figyelmet. A kiállítás igazából mindenkinek szól. Ezt úgy fogalmaztuk meg Nemes Nagy Tündével, a Vakok Egyesületének elnökével, hogy ez egy inkluzivitásra épülő kiállítás, tehát nem szegregálni szeretnénk, és nem kimondottan csak a vakok és gyengén látóknak szól, hanem mindenkinek, tehát általános iskolás korosztálytól egészen a végtelenségig ajánljuk.

Azon túl, hogy sötétben, illetve szemtakaróval érzékelik a vendégek majd a műalkotásokat, egy érzékenyítő programmá fejlődik a tárlat, emellett a múzeum kreatív alkotói pályázatot hirdet általános és középiskolások számára.
A projekt támogatója a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesülete mellett a Rotary Club nyíregyházi szervezte, mely együttműködési megállapodás keretében részese a közgyűjtemény jónéhány eseményének. E kiváló szellemi és művészi tőkével bíró intézményben adott számot a soros elnök a mögötte hagyott fél év eredményeiről.

Együtt dolgoztunk a Cantemus kórussal, csináltunk egy Tribute együttessel egy karitatív koncertet és elég sok bevételt gyűjtöttünk ahhoz, hogy pici és beteg gyermekek gyógyításánál tudjunk segédkezni. Ez volt az úgynevezett Gift of life program. Aztán gondoltunk arra, hogy a fiatal, helyben tanuló 14-18 év közötti gyermekeknek is kellene a segítség. A kiemelkedő teljesítménnyel dicsekvő diákok támogatására találtuk ki a Talentum programot. Ennek forrása egy Vígszínházba szervezett Pál utcai fiúk előadás volt.

– sorolta az eredményeket Fekete Tibor.

Idős emberek, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, hajléktalanok támogatására is gyűjtöttek pénzt, több milliós értékben. 2019-ben a Rotary folytatja a városban fellelhető 46 életmentő készülékhez tartozó információs tábla készítését és kihelyezést, hiszen mindenkinek tudni érdemes ezek hollétéről.


Matyasovszki Edit