Tanítsunk Magyarországért! – Programindító a Nyíregyházi Egyetemen

Elsők között kötött keretmegállapodást a Nyíregyházi Egyetemmel az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A Tanítsunk Magyarországért mentorprogramot a hátrányos régiókban élő fiatalok segítésére hozták létre. A célja kettős, egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez, másrészt pedig a kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, a magyar közösségek megerősítéséről szól.

2019 szeptemberében indul 50 településen. 4 egyetemről több mint 500 egyetemista jelentkezett mentornak. Ez azért nagyon fontos, mert innentől kezdve ők heti rendszerességgel fogják látogatni a mentoráltjaikat és segítenek nekik megoldani a házi feladataikat, korrepetálják őket, megtanítják őket azokra az algoritmusokra, azokra az alkalmazásokra, amelyek a XXI. század technológiai környezetének alapvető elemei.

– mondta el Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Nyíregyháza szempontjából kiemelten fontos ez a megállapodás. A Tanítsunk Magyarországért kezdeményezést az a felismerés alapozta meg, hogy jó érzés továbbadni mindazt, amit tudunk, és látni, hogy ennek mások is hasznát veszik. A programnak köszönhetően azt várják, hogy a Nyíregyházi Egyetem népszerűsége is nő majd.

A város szempontjából kiemelten fontos, hogy az egyetem az jól működjön és nem csak, hogy jól működjön, színvonalas képzés legyen, hanem a társadalmi kapcsolatrendszere is fejlődjön. Ehhez az önkormányzat minden támogatást megad. Ezért is örülök ennek a megállapodásnak, hiszen ez is kinyitja a kaput.

– mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Nyíregyházi Egyetemen tanuló diákok a közös munkáért 30 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek, amit eredményesség alapján további juttatások egészíthetnek ki. Az érdeklődés nagy volt, ebben a félévben egy C típusú tárgyat kellett felvenniük a tanulóknak, amelyen felkészítik őket a mentorálásra.

Nagyon nagy öröm számomra, mert nagyon nagy volt az érdeklődés. 120 hallgató vesz ebben most részt első körben, ebben vannak nappali és levelezős tagozatos hallgatóink is.

– mondta el Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A programot hosszú távra tervezik, ezért a következő félévben is van a csatlakozásra lehetőség.

 

Kanócz Rita

Fotók: Nyíregyházi Egyetem Online