Tanári diplomák – Állami finanszírozással lehet tanári mesterszakon tovább tanulni
Fotó: Szarka Lajos

Egy törvénymódosítás új lehetőséget nyújt azon diplomások számára, akik korábbi felsőoktatási tanulmányuk során felhasználták az államilag támogatott féléveket, ők a 2023 őszén induló egyes tanári mesterszakok esetében további államilag finanszírozott féléveket is igénybe vehetnek. Az alapképzésben február 15-ig 31 szakpárra jelentkezhetnek az osztatlan tanárképzésben, de augusztusi jelentkezéssel indul szakirányú továbbképzés a szakvizsga megszerzésére is.

Közeledik a felsőoktatási jelentkezés határideje. A Nyíregyházi Egyetemen is február 15-ig várják a fiatalokat az osztatlan tanárképzésre. Az már ismert, hogy az idei jelentkezéskor nincsenek minimum pontok és nem elvárás a nyelvvizsga-bizonyítvány sem. A hagyományos szakpárok mellett jelen lesz az ún. Z-szak, de továbbra is várják a négy féléves szakmai közgazdásztanár, mérnöktanár szakra jelentkezőket. Valamennyi témával kapcsolatban az egyik forrás a felvételi tájékoztató.

„Érdekességként tudom megemlíteni, hogy ezen a 31 szakpáron kívül elindítjuk a következő tanévben is a természettudomány-környezettan tanár szakunkat, közkeletű nevén az ún. Z-szakot. Ez már az elnevezésében is magában foglalja, hogy a Z generáció tagjainak egy kicsit a zöld szakot, a fenntarthatóság irányába igyekszünk hallgatókat képezni. Erről a szakról azt kell tudni, hogy ehhez nem kell szakpárt választani. Egyszakos képzésben indul el. Ezek a képzéseink nappali tagozaton az osztatlan tanárképzésben 10 félévesek. Ennek sajátossága, hogy nagyon markáns gyakorlatorientációja van” – tájékoztatott dr. Márton Sára, a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei György Pedagógusképző Központjának tanárképzési főigazgatója.

A főigazgató javaslata az, hogy az érdeklődők a döntés előtt nézzék meg a tanári felkészítés mintatanterveit. A 10 félév alatt tanult valamennyi tárgy leírását, illetve a tanári felkészítés speciális anyagát és gyakorlatait tartalmazza. Az érdeklődő az egyetem honlapján félévi bontásban találja ezeket az információkat. Meghosszabbított idejű államilag finanszírozott módon tanárképzésre is lehet jelentkezni mester fokozatban, levelező tagozaton. További tanári szakképzettség megszerzésére is van lehetőség, de a tanító szakon végzettek is választhatnak tanárszakot államilag finanszírozott keretben.

„A felsőoktatási törvény módosítása értelmében lehetőség van arra, hogy egyes tanári mesterképzési szakokon tanulmányokat vállaló, már diplomával rendelkező vagy pedagógus munkakörben foglalkoztatott tanárok az eddig felhasznált 12 féléves állami ösztöndíjas képzéseiket kiegészíthetik bizonyos szakokon. Nyilvánvalóan ez nem fog beleszámítani az államilag finanszírozott programba” – fogalmazott a főigazgató.

A két, illetve négy féléves képzésről az egyetem honlapján, és a felvi@nye.hu oldalon tájékozódhatnak, de a tanulmányi és felvételi csoport, akár még a főigazgató asszony is az érdeklődők rendelkezésre áll. Augusztus végéig aztán a Nyíregyházi Egyetemen meghirdetett pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szakra jelentkezőket várják. A képzés nyilván magasabb nívót, magasabb tudást jelent a pedagóguspályán, hasonlóan más értelmiségi szakmákhoz. A jelentkezéshez hároméves pedagógusi foglalkoztatottság szükséges. A jelenleg érvényben lévő előmeneteli rendszerben előnyt jelent a pedagógusok számára.