Támogató szolgálat: a segélyhívó számra érkező kérések teljesítésében is segítenek
Támogató szolgálat: a világjárvány idején a segélyhívó számra érkező kérések teljesítésében is segítenek

A koronavírus-világjárvány első hulláma alatt még naponta 20–30 telefonhívás is befutott a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ segélyhívó számára (06-20/253-5103), mostanra azonban már csak maximum öt. Az ide érkező kérések teljesítését az „Esély” Támogató Szolgálat látja el, ők azok, akik a bevásárlásban, a gyógyszerbeszerzésben, vagy éppen a csekkek befizetésében segítik az időseket. A 70 év felettiek ellátására létrehozott vonal a veszélyhelyzet alatt még továbbra is él, a 06-20/253-5103-as telefonszámon érhető el.

Mint ismert, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ – csak néhányat kiemelve – a házi segítségnyújtáson, az idősek nappali ellátásán, valamint az idősek otthonán túl „Esély” Támogató Szolgálat néven támogató szolgáltatást is nyújt a városlakók részére. Ennek kihasználtsága azonban megváltozott a koronavírus-világjárvány alatt, hiszen bár a személyi segítés állandó volt, sőt nőtt az igény a mindennapos kapcsolattartásra, mert számos esetben a személyi segítő volt az egyetlen kapocs a külvilághoz, addig a szállítási feladatok száma csökkent. Több munkahely is bezárt időlegesen, valamint kórházak és szakrendelők szüneteltették a rendeléseket. Az így felszabaduló időt a szolgálat ezért a koronavírus által okozott pluszfeladatokba való besegítésre fordította – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi  Szociális  Gondozási  Központ igazgatója.

A veszélyhelyzet óta

– Az egyik gépkocsink a bezárt idősek klubjaink klubtagjai számára szállította az ebédet a klubok munkatársainak segítségével, míg a másik autó a megyei jogú város önkormányzata által üzemeltetett segélyhívó számra érkező kérések és a krízisbevásárlások teljesítésében segített és segít a mai napig is, hiszen ez az autó a vészhelyzet kihirdetésétől kezdve lát el ilyen feladatokat.

70 év feletti idősek ellátására létrehozott segélyhívó szám: 06-20/253-5103

Milyen esetben várják a hívásokat?

– bevásárlás,

– gyógyszerbeszerzés,

– csekkek befizetése,

– szociális étkezés iránti igények,

– házi segítségnyújtás iránti igények

– és szociális ügyintézés.

 

90-en veszik igénybe

A tájékoztatás során megtudtuk, magát a támogató szolgáltatást jelenleg 90 fő veszi igénybe, napi szinten 15–20 főt szállítanak, a személyi segítettek napi száma pedig 10–12 fő.

Jelentkezni írásbeli vagy szóbeli kérelemmel lehet

A szolgálat igénybevételére azok a nyíregyházi lakhellyel rendelkező lakosok jogosultak, akik fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, vagy emelt összegű családi pótlékban részesülnek. Jelentkezni írásbeli vagy szóbeli kérelemmel, telefonon a 06-20/319-8552-es számon, vagy személyesen az intézmény bármelyik telephelyén lehet.