Támogatást nyújtanak az időseknek a korona¬vírus-világjárvány alatt is
Támogatást nyújtanak az időseknek a korona¬vírus-világjárvány alatt is

Pezsgő társasági élet, előadások és folyamatos programok. Többnyire ez jellemezné a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ idősek klubjainak életét – a város területén hetet működtetnek –, azonban mint mindenre, a koronavírus-világjárvány erre is rányomta a bélyegét. A legveszélyeztetettebb korosztálynak most többek között a bevásárlásban, a csekkbefizetésben, a gyógyszerkiváltásban, a háztartási segítségnyújtásban és a hivatalos ügyek intézésében nyújtanak segítséget, de hangsúlyt fektetnek a mentális gondozásukra is.

– Az ellátottak többsége egyedül él, ezért őket fokozottabban érinti a veszélyhelyzet negatív hatása, ennél fogva még inkább szükségük van a mentális segítségnyújtásra, a napi kapcsolattartásra, arra a biztonságérzetre, hogy bármikor számíthatnak a kollégák segítségnyújtására – mondta el a Nyíregyházi Napló megkeresésére Nagyné Her­má­nyos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

Hét helyszínen

A klubok elsősorban a saját otthonukban élő,  tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére nyújtanak szolgáltatást.

A klubok a következő helyszíneken találhatóak:

1. sz. Idősek Klubja, Nyíregyháza, Vécsey köz 2.

2. sz. Idősek Klubja, Nyíregyháza-Oros, Fõ u. 3

3. sz. Idősek Klubja, Nyíregyháza, Csaló köz 11–13.          6. sz. Idősek Klubja, Nyíregyháza, Vécsey köz 31.

7. sz. Idősek Klubja, Nyíregyháza, Dália u. 1.

9. sz. Idősek Klubja, Nyíregyháza, Család u. 11.

Nyírszőlősi Idősek Klubja, Nyíregyháza, Kollégium u. 58.

Térítésmentes szolgáltatás

– A klubjainkban kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ne csak a klubtagoknak, hanem a város időskorú lakosságának is segítséget nyújtsunk, támogassuk önszerveződő közösségek működését, és a szabadidős tevékenységek szervezését – folytatta az igazgató a tájékoztatást. – Az önkormányzat által biztosított ellátás keretében az idősek nappali ellátása térítésmentes szolgáltatás. Az étkezés igénybevételéért viszont térítési díjat kell fizetni, melynek összegét önkormányzati rendelet határozza meg. 

Az idősek klubjai hétfőtől péntekig 8.00–16.00 óra között állnak a klubtagok rendelkezésére. A 3. sz. Idősek Klubjában (Nyíregyháza, Csaló köz 11–13.) hétvégén és ünnepnapokon is szolgáltatást nyújtanak 8.00–16.00 óra között.
Most egyszerre csak a klubtagok fele

– A klubokban az engedélyezett férőhelyek száma változó, 20 főtől 41 főig terjed az engedélyezett férőhelyek száma. A pandémiás helyzetre való tekintettel, illetve az időskorúak egészségének védelme érdekében azonban most kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy egyszerre egy időpontban csak a klubtagjaink fele vegye igénybe a helyben nyújtott szolgáltatásokat.

A klubokban igénybe vehető szolgáltatások:

– étkeztetés, igény szerint,

– szervezett szabadidős programokon való részvétel, pl.: kirándulások, kézműves foglalkozások, színházlátogatások, kerti partik, zenés rendezvények,

– rendszeres orvosi ellátás, orvosi javaslatra történő gyógyszeradagolás, rendszeres vérnyomásmérés, vércukorszint-mérés, szűrővizsgálatokra eljutás megszervezése, szakellátásokhoz való hozzájutás segítése,

– pszichés, mentális gondozás,

– lehetőség az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére (fürdés), a tagok személyes ruházatának tisztítására,

– segítségnyújtás hivatalos ügyek intézésében,

– sajtótermékek, könyvek, társasjátékok biztosítása, tömegkommunikációs eszközök igénybevétele,

– generációk közötti együttműködés segítése programokkal,

– kapcsolattartás nyugdíjas szervezetekkel a társadalmi aktivitás megőrzése érdekében.

A demens ellátottak részére a fentieken túl egyéni és csoportos fejlesztő programokat szerveznek, állandó gondozói felügyeletet biztosítanak; valamint a szakorvosi háttér biztosításával együtt igyekeznek a demenciával élő emberek életminőségének javításához hozzájárulni.

Fokozott figyelem

– A járványhelyzetre való tekintettel, a betegség terjedésének megelőzése és a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma eljárásrendekkel segíti az intézmények munkáját. A nappali ellátásokat igénybe vevők tekintetében javasolt a személyes kontaktussal járó ügyfélforgalom csökkentése, és a személyes ügyintézés helyett a telefonos, illetve az elektronikus úton történő kapcsolattartás.

A gyógyszerkiváltástól a bevásárlásig

Az ellátottaink önálló életvitelének fenntartása és támogatása érdekében a kollégáink a következő feladatok ellátásában is segítséget nyújtanak a klubtagjaink számára: bevásárlás, csekkbefizetés,  gyógyszerkiváltás, háztartási segítségnyújtás, hivatalos ügyek intézésének segítése, tanácsadás, mentális gondozás. Azt tapasztaljuk, hogy a nappali ellátásokban korábban bevezetett látogatási tilalom, valamint a vészhelyzet okozta megváltozott napi életritmus, szokásrend mentálisan és fizikálisan is igen megviselte a klubtagokat.

Kérelmet kell benyújtani

A klubokba való felvételhez kérelem benyújtása szükséges. A felvételről és a jelentkezésről, illetve az intézmény egyéb szolgáltatásairól is a 42/416-084-es telefonszámon tudunk tájékoztatást adni, illetve a www.szocialisgondozas.hu weboldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők.