Tájházak napja a Sóstói Múzeumfaluban
Tájházak napja a Sóstói Múzeumfaluban

Április 23-án ingyenes tárlatvezetésre hívják és várják a látogatókat 10.00, 13.00 és 15.00 órai kezdettel a Sóstói Múzeumfaluba. A tárlatvezetések középpontjában a skanzen épületei állnak, ahol több tájegység (Szatmár, Rétköz, Nyírség) különböző építészeti sajátosságai figyelhetőek meg.

Büszkén mutatják majd be a folyamatosan megújuló épületeket is, mely nyomán ezen a napon kerítésfonó workshopra várják a jelentkezőket. Mesterek segítségével a jelentkezők elsajátíthatják a már 24. óráját élő foglalkozás fogásait.

Április 24-én, Szent György napján Márton Sándor valamikori csikós, bőrműves mesél a pásztorélet rejtelmeiről. Az érdeklődők a Csattanó Szaruműhely termékeiből is válogathatnak, illetve kipróbálhatják a szarumegmunkálás egyes lépéseit is. Schuller László pumi kutyája segítségével a hagyományos terelést eleveníti fel a múzeumfaluban. Ez a nap immár 8. éve a magyar népviselet napja is. Viseletbörzével várják az érdeklődőket, ahol hagyományos öltözetek vásárlására, esetleg cseréjére biztosítanak teret, éppúgy, mint egy valamikori vásárban. Néhány portán megyénk viseleteit is megtekinthetik a látogatók, a múzeumfalu dolgozói pedig a tájegységnek megfelelő viseletekben várják a látogatókat. Annak a kedves vendégnek, aki ezen a napon hagyományos magyar viseletet vagy annak egy-egy jól látható (nem fejrevaló vagy fejdísz) jellegzetes darabját magára ölti, ingyenes belépést biztosítanak. A gyerekek mindkét napon állatos-térképes vezető segítségével barangolhatnak a faluban.