Ötmilliárd forint a kormánytól a nyíregyházi utakra – folytatódnak az aszfaltozások
Fotó: Illusztráció (Szarka Lajos)

Ötmilliárd forint érkezik útépítésre városunkba a kormányzattól – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán dr. Kovács Ferenc. A múlt heti Magyar Közlönyben megjelentek szerint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata útfejlesztési feladatainak finanszírozására kaptuk az egyedi mértékű és nagyságú támogatást. A polgármester szerint ez a 2013-ban elkezdett infrastrukturális stratégiájuk újabb fontos fejezete, mellyel tovább folytatódhat a korábbi, több évtizedes lemaradás ledolgozása. Ám ahhoz, hogy tovább nőjön az önkormányzati, aszfaltozott utak száma, az érintett lakóközösségek együttműködését is kéri.

Több évtizedes elmaradás

Útépítés Nyíregyházán: megszokott képek, hiszen városunkban tízmilliárdokat költöttek az elmúlt hét évben az utak felújítására, karbantartására, ami az azt megelőző időszakban több évtizedes elmaradást szenvedett a polgármester megfogalmazása szerint.

Több mint 100 új út 2013 óta

Dr. Kovács Ferenc ezt számokban is kifejezte. Míg 2010-ben a 610 kilométeres önkormányzati úthálózatból kb. 250 kilométer volt aszfaltozott (ami nagyjából 41%), ez a szám körülbelül 50 százalékra emelkedett. 2013-tól ugyanis több mint 100 utat aszfaltozott le a város különböző forrásokból és részben saját erőből, a kormány pedig két ízben két-, illetve egymilliárd forinttal pluszban is támogatta ezt a programot.

Befektetés a jövőbe: kiviteli tervek

– 2013-tól, amikor a pénzügyi szorításból ki tudtunk jönni, minden évben tudatosan a jövőbe is befektetve rendeltünk néhány tízmillió forint értékben terveket. Így most azzal fordulhattam a kormányhoz, hogy a városnak ötmilliárd forintos keretre, ilyen értékben útépítésre, aszfaltozásra megvannak az engedélyes kiviteli tervei, ezért kérjük a kormány támogatását – mondta.

Egyedi, nagymértékű kormányzati támogatás

A polgármester hozzátette, mindez önmagában nem lett volna elég a kormánynak ehhez a Nyíregyházának adott nagyon egyedi és nagymértékű támogatásához. A tárgyalásokon elmondta, a lakosság is szeretne aszfaltozott utakat és ennek érdekében együttműködik az önkormányzattal. Mint mondta, ezt egy kicsit megelőlegezte, hiszen volt rá ellenpélda az elmúlt években, ahol nem mondtak le a tulajdonosok az útépítéshez szükséges négyzetméterekről, ami alapfeltétel a beruházáshoz.

Ott épül út, ahol együttműködik a lakóközösség

– Ezt az 5 milliárd forintos keretet csak ott fogjuk tudni felhasználni, ahol a lakosok együttműködnek. Az a feltétel, hogy ha kell a szabályozási szélességhez szükséges földcsík a házuk előtt, azt ingyen adják az önkormányzat tulajdonába, hiszen az önkormányzat fogja megépíteni ezt az utat és utána karbantartani is. Azt gondolom, ez teljesen elvárható. Megnéztük a többi megyei jogú várost, mindenhol ez a gyakorlat, olyat nem is találtunk, ahol az önkormányzat külön fizetett ezért – hangsúlyozta.

Nő az ingatlan értéke és a közlekedés biztonsága

Dr. Kovács Ferenc kiemelte, ezekkel az újabb fejlesztésekkel minden érintettnek felértékelődik ingatlana, valamint nő az életminőség és a közlekedésbiztonság a sármentes, egyenletes utakon. Szeretnék tavasszal indítani a munkákat, amikhez készen vannak a kiviteli tervek. Csak akkor fognak máshol, akár új terveket megrendelve, ha valahol nem lesz együttműködő a lakóközösség. Ezúton is kéri a polgármester az érintetteket, hogy ezzel is nőjön az aszfaltozott utak aránya a teljes városban.

Nem elég mindenre, de nagy előrelépés

– Most már elértük az elmúlt hét év alatt az 50 százalékot. Ezzel pedig újra nagyot tudunk előre lépni, és folytatni azt a hét éve megkezdett programunkat, ami különösen a külvárosi részeknél, a külterületeken lesz nagyon fontos. Természetesen ez az ötmilliárd nem lesz elég ahhoz, hogy mindenhol, ahol szeretnénk, és az emberek szeretnék, utat tudjunk építeni, viszont nagy előrelépést jelent – tette hozzá.

Folytatása következhet

A polgármester kiemelte, a kormány támogatását köszönve azért is számít a nyíregyháziak együttműködésére, mert ha ezt a programot a lehető legrövidebb idő alatt jól meg tudjuk valósítani, akkor a remények szerint újabbra is lesz lehetőség.