Szupermenza: megújult a konyha és az étterem a Kodály Iskolában

Nyíregyházán a közétkeztetési feladatokat egyaránt a Hungast Csoporthoz tartozó Cívis Hungast Kft. és az Elamen Zrt. látja el. A társaságokkal 2020 szeptemberében kötött szerződést az önkormányzat egy több évre szóló konyhafelújítási, fejlesztési programra. A Zelk iskola után a Kodályban adták át a szupermenzát. Jövő tavasszal újabb négy iskolában korszerűsítik az éttermet és az étkezést, közel 600 millió forintos beruházás révén

Országos lefedettséggel, 800 tálalási ponttal vesz részt a gyermek- és diákétkeztetésben a Hungast. Ezentúl szociális és vállalati feladatokat is ellátnak. Filozófiája és dietetikusa is van a cégnek, de ezen túl egy rakás jogszabályi hivatkozás és előírás is, amelynek meg kell felelni. Egészséges és finom kell legyen a menza, de alkalmazkodnia kell a magyar ízléshez is nap mint nap.

„Közös fejlesztés. Általában a Hungast cégcsoport sok tízmillió forintos, százmilliós nagyságrendben vállalja a költségeket. A Szupermenza filozófiánknak a lényege is az, hogy ne csak a belbecs, a külcsín is működjön, hiszen ilyen környezetben a gyerekeknek is vidámabb az étkezés. Ezért hívtuk életre már 2015-ben ezt a projektet. Itt egészségesebb táplálékok is készíthetők, hiszen olyan konyhatechnológiai berendezések vannak, amik hamarabb tudják elérni a kívánt hatást, ezáltal az összetevők beltartalmi értéke jobban megmarad”

 – nyilatkozta Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója.

A fenntarthatóságról is beszélt a kommunikációs igazgató, hiszen energiatakarékos eszközökkel újítottak. A fogyasztót mindez persze nem érinti és nem érdekli. Az inkább látványos, hogy fiatalos, vidám és lendületes a környezet. Takarítható, fertőtleníthető és kopásálló a felület. Olyan tablók kerültek az éttermek falára, melyek az alapanyagok összetevőit, biológiai értékét gyűjtik csokorba. Óriási kihívás nem csak a napi menü összeállítása, még inkább az ételallergiás gyerekek kiszolgálása.

„Az elmúlt években kilenc-tízszeresére növekedett a diétát igénylők száma. Ez nem azt jelenti, hogy ennyivel több az ételallergiás, vagy ételintoleranciás gyerek, hanem annyival korszerűbbek a szűrési technikák. Nagyon gyakran már a testi manifesztáció előtt is felbukkannak bizonyos érzékenységek, amit szakorvosi igazolás esetén kötelező biztosítani az intézményi fenntartóknak – jellemzően az önkormányzatnak. Az önkormányzat pedig igyekszik szolgáltatási szerződést kötni az országban bármely közétkeztetővel. A kisebb szolgáltatók viszont egyre nehezebben tudják ezt a rengeteg diétás igényt kielégíteni”

– fogalmazott a társaság kommunikációs igazgatója.

Külön diétás szakács, eszközök és infrastruktúra szükséges a mentes ételek elkészítéséhez, melyhez persze költségesek az alapanyagok. Arról nem beszélve, hogy központi helyről, névre szóló dobozokba csomagolva érkeznek az iskolai menzákra a diétás élelmek. Igencsak összetett kérdés, mely a jövőben is kihívást fog jelenteni. Van EU-s irányelv, amivel kapcsolatban jogharmonizáció történt a menzarendelet kapcsán, amely átvette az EU-ból azt a 14 allergént, melyet kötelezően ki kell szűrni, a szakorvosok javaslata szerint.

Sok minden történt, sok pénzből – fogalmazott a fejlesztés kapcsán a polgármester.

„2020-ban kezdődött, amikor a Hungast elnyerte a közétkeztetési tenderünket, ott a szolgáltatás mellett volt a szerződésnek egy olyan feltétele a mi részünkről, hogy 600 millió körüli összegben konyhafelújítás történjen meg. Igen, de ez nem látványos, mert csak az megy a konyhára, aki ott dolgozik. Ne maradjon az étkező úgy, ahogy volt, ezért jött a szupermenza program. Tavaly elkészült a Zelkben, most a Kodályban, és a jövő tavaszi szünet végéig négy iskolában. A Zrínyiben, a Kertvárosiban, a Szőlőskertiben, meg a Petőfiben ugyanilyen lesz – ahogy mondták ez egy know-how, egy kialakult stílus. Elkészül az is, és akkor hat nagy iskolánkban lesz ilyen szupermenza”

– tájékoztatott a polgármester, dr. Kovács Ferenc.

Azt remélem – folytatta dr. Kovács Ferenc –, értékelik a változást mind a gyerekek, mind a pedagógusok, jobb hangulatban zajlanak az órák és a tanulás ezekben az iskolákban.

Kapcsolódó galéria

Szupermenza a Kodály iskolában