Az Adriáig tekert a nyíregyházi születésű élménybringás
forrás: Youtube

Az Adria partjáig tekert a nyíregyházi születésű kerékpáros. Alkotói neve Brin Gábor, aki 750 km-t tett meg, de ez még korántsem tartozik a hosszú útvonalai közé. Az élménybringás eredményeiről rendszeresen beszámol a legnagyobb videómegosztó felületen, ahol a nézők végig követhetik a kalandjait.

Több mint 5 és fél ezer feliratkozót tudhat magának a legnagyobb videómegosztó portálon a nyíregyházi születésű élménybringás. Csatornája a Brin Gábor túrák nevet viseli, és üzemelteti a bringaznimentem.hu weboldalt, ahol rendszeresen beszámol az útjairól. 2020-ban kezdte vlog karrierjét, de a kerékpározást már régóta a hivatásának és a hobbijának tekinti.

Alapvetően gyerekkorom óta imádok kerékpározni itt, Nyíregyházán. Innen származom, és itt a helyi különlegességeket, nevezetességeket gyerekkoromban rendszeresen meglátogattam, legyen szó akár a Sóstói-erdőről, szóval ez már tényleg egy több évtizedes múltra visszatekintő hobbi nálam” – emlékezett vissza az élménybringás.

Applikációk és vadkempingezés

Gábor egy-egy túra előtt nem viszi túlzásba a tervezést, az útvonalat applikációk segítségével választja ki. A szálláskeresés sem okoz neki túl nagy fejtörést, kedveli a vadkempingezést és állítása szerint nagyon magas az ingerküszöbe. Legutóbb az Adriáig tekert, ahol volt egy teljes napja körbenézni.

„Nem annyira óriási táv ez. Nagyjából hétszáz, hétszázötven kilométert tekertem Budapestről egészen az Adria partjáig. Ez nem az a kategóriájú kerékpártúra azért, ami mondjuk Európát vagy egy világot átszelő, de egy Balaton kör után ideális fokozat lehet egy túra-kerékpározás iránt érdeklődő személynek” – mondta el Gábor.

Számos túra van mögötte

Az út során nagyobb akadályba nem ütközött, egyedül a szlovén domborzati viszonyok jelentettek egy kisebb kihívást az akár 20%-os emelkedőkkel. Gábor az időjárási viszonyok miatt sem szokott aggódni, úgy fogalmazott: nincs rossz időjárás, csak felkészületlen kerékpáros. Ezt az elvet követte az elmúlt években, hiszen már számtalan túrát teljesített.

„Kedvenc úti cél? Jó kérdés… Magyarországon belül mindenképpen a Dunakanyart és természetesen Nyíregyháza környékét jelölném meg lokálpatriótaként. Külföldi úti célokban pedig egyébként az Alpokat nagyon szeretem, a magashegyi hágók, a hatalmas hegyek látványa azért az mindenképpen olyan dolog, ami szerintem minden magyar bringás szívét megdobogtatja” – tette hozzá Gábor.

A kerékpározási lehetőségek Nyíregyházán is adottak

Az élménybringás tervei között szerepel az Alpok ismételt meghódítása, de az olasz Toszkána is a listán szerepel. Gábor úgy gondolja, hogy a kerékpározás az egyik legjobb mozgásforma, hiszen jól átmozgatja a testet, így egészséges, valamint lassú járműként könnyebb rajta elmerülni a táj részleteiben. A nyíregyháziaknak az elmúlt években sok lehetőség megadatott a biciklivel való közlekedésre. Kiépült egy egyedülálló méretű kerékpárút-hálózat, valamint számtalan rendezvény középpontjában állt ez a sport. Elkészült a BringaApp is, mely ingyenesen letölthető és a térség valamennyi kerékpáros útvonalát tartalmazza rövidebb és hosszabb távokon.