Szúnyogirtás – Sóstón, a Bujtosi Városligetben, Örökösföldön és a belvárosban is irtanak!
Fotó: Illusztráció

Két repülőgéppel és földi munkagépekkel, közel 3 ezer hektár területen végez szúnyogirtást városunkban szerdán a Tréner Kft. Az esőnap a csütörtök. A NYÍRVV megbízásából méhkímélő technológiával dolgoznak. 

A hirtelen meleg és a rendkívüli mennyiségű csapadék miatt hatalmas számban elszaporodtak a szúnyogok. Szerdán vélhetően megfelelő lesz a feladatra az időjárás, így két AN 2-es géppel szállnak fel a Tréner Kft. pilótái, napnyugta előtt egy órával.

Takács Miklósné, a NYÍRVV csoportvezetője szerkesztőségünknek elmondta:

A Sóstó egész területe, belváros, Bujtosi-tó partja, Örökösföld, Borbánya, Kisteleki szőlő, Nyírszőlős, Oros. Nagyon sok területen, de elsősorban a lakosság által sűrűn lakott részeken zajlik majd az irtás.

ULV technológiával mikrocseppekké porlasztják a rovarirtó koncentrátumot. Fontos a szélcsend és a száraz idő, így lehet hatékony a repülős védekezés. A földön hajnalban indulnak a tartálykocsik.

Köztudott, hogy a szer emberre és melegvérű állatokra veszélytelen, emellett kíméli a méheket is.

Az idén közel 20 millió forintot terveztünk szúnyogirtásra légi és földi úton, négy alkalommal 3 ezer hektárnyi területen. Elsősorban turisztikai célpontoknál, üdülőövezetekben, sűrűn lakott városrészekben, lakóparkokban, lakótelepeken történik szúnyogirtás. Az első szúnyogirtás már május 20-án megtörtént, ez a lárvairtás időszaka. Ezt követően holnapi napra, szerdára tervezünk egy csípő szúnyogirtást. Ha az időjárás nem engedi, akkor a tartalék nap csütörtök lesz.

– fogalmazott a csoportvezető.

Ha szükséges, megismétlik az e heti szúnyogirtást, akár pótirtásra is sor kerülhet, de lakossági bejelentésre nem tervez új akciót a cég. A korábbi gyakorlat szerint várható az Országos Katasztrófavédelem támogatása is.