Szünidei étkeztetés - három munkanapon biztosított a szolgáltatás

 

A kormány számára kiemelten fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosítva legyen a nehéz helyzetű gyermekek számára a megfelelő étkezés, ezzel segítve elő a gyermekek megfelelő fejlődését. 2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. Ennek köszönhetően országszerte 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, amennyiben szülei igénylik azt. A szünidei gyermekétkeztetés költségeire a kormány idén 6,67 milliárd forintot különített el, amely közel háromszorosa a 2010 előtti támogatásnak – olvasható a kormany.hu-n. A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülő számára.

Városunkban 807 fő jogosult a szünidei étkeztetésre, közülük 652-en igényelték a szolgáltatást.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogosultak részére 3 munkanapon keresztül biztosítja a téli szünidőben az étkeztetést: december 27-én, 28-án, valamint 2019. január 2-án.

A jogosultak részére – hasonlóan a nyári szünidőhöz – kiszállítással biztosítják az ételhez történő hozzájutást, a menü tartalmaz levest és főételt is. Idén az adagonkénti állami támogatás 285 forint, ezt az összeget az önkormányzat saját forrásból kiegészítette 600 forintra. Az intézkedés célja, hogy a rászoruló gyermekek magasabb színvonalon étkezhessenek, ami az egészségüket is javítja. Az önkormányzat reméli, hogy a jogosultak így nagyobb arányban veszik igénybe a szolgáltatást. Az ételeket minden hétköznap 10:00 és 14:00 óra között szállítják ki a jogosultak lakcímére. Arra kérik a hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket, ha a gyermek valami miatt nem tudja az étkezést igénybe venni, a szülő vagy törvényes képviselője jelezze azt a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ felé.


Horváth Kíra

(Fotó: illusztráció)