Szülők Akadémiája – A Z generáció volt a fókuszban az MCC előadásán
fotó: Szarka Lajos

A Z generációról kialakult sztereotípiákról hallhattak előadást kedden az érdeklődők a nyíregyházi Mathias Corvinus Collegiumban. Az előadó Kiss-Kozma Georgina, az Ifjúságkutató Intézet kutatásvezetője volt. A kutatótanár a fiatalabb generációval kapcsolatos leggyakoribb előítéleteket járta körbe.

„Ezek a mai fiatalok!” – Ez a mondat gyakran elhangzik, amikor a korábbi nemzedékek tagjai a Z generációról beszélnek. Az ilyen nézetek gyakran azért maradnak fenn, mert kevés információnk van a legfiatalabb generáció életmódjáról és szokásairól. A Szülők Akadémiája sorozatban egy új eseményt rendeztek, amelyet „Sztereotípiákon innen és túl: négy állítás a mai fiatalokról” címmel tartottak meg a Mathias Corvinus Collegiumban kedden. Az eseményen a Z generációról alkotott leggyakoribb előítéleteket vették górcső alá.

„Mivel a szülők akadémiájáról van szó, ezért 4 fontos sztereotípiát hoztam, ami általánosságban a mai fiatalokkal kapcsolatban él az emberek fejében. Az előadás legfontosabb célja, hogy a 4 állítást megvizsgálja és adott esetben megcáfolja vagy legalábbis árnyalja, amit a mai fiatalokról gondolunk. Első sztereotípia, hogy a mai fiatalok a legmagányosabb nemzedék, így is szoktak rájuk hivatkozni, megvizsgáljuk, hogy ez valóban így van-e. A második, hogy digitális bennszülöttek, tehát az életük túlnyomó többségét az online térben töltik és ez negatívan hat az életükre. A harmadik, hogy sztereotípia az, hogy csendes generációként hivatkozunk rájuk, tehát már nem lázadnak. A negyedik pedig, hogy a Pán Péter generációhoz tartoznak, ami azt takarja, hogy nem tudnak vagy nem akarnak felnőni. Ezeket a címkéket igyekszünk körbejárni az Ifjúságkutató Intézet empirikus adatai nyomán és vagy megcáfolni vagy legalábbis árnyalni azt, hogy mit is gondolunk a mai fiatalokról” – nyilatkozta Kiss-Kozma Georgina, az Ifjúságkutató Intézet kutatásvezetője.

Az előadáson különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a szülői minta milyen mértékben befolyásolja a gyerekek viselkedését, értékeit és hozzáállását. Számos kutatás igazolja, hogy a gyerekek a környezetükből tanulnak, és a szülők viselkedése mutatja számukra az elsődleges mintát, ami meghatározza, hogyan fejlődnek a személyes kapcsolataik, milyen értékeket tartanak fontosnak, és hogyan reagálnak a különböző helyzetekre.

„Én bízom abban, hogy a hallgatóság sok olyan információt megtud a mai fiatalokkal kapcsolatban, ami számukra is hasznos lehet. Az előadás végén szülők szoktak kérdezni, hogy mi a helyzet a mai fiatalokkal kapcsolatban, miképpen tudják kezelni a problémáikat, amelyek általában a fiatalok magányosságával kapcsolatosak” – mondta Kiss-Kozma Georgina.

A Szülők Akadémiája programsorozat díjmentesen zajlik a Mathias Corvinus Collegium regionális központjaiban. A program két szinten valósul meg: egyrészt az MCC képzésein részt vevő diákok szülei exkluzív előadásokat hallgathatnak meg, másrészt minden érdeklődő számára nyitott alkalmakat is biztosítanak.

Kapcsolódó galéria

MCC - Sztereotípiákon innen és túl