Sztárparádé a VIDOR-on

Milyen elõadásokat láthatunk augusztus 24. és szeptember 1. között? – kérdeztük Sediánszky Nórától, a Móricz Zsigmond Színház mûvészeti tanácsadójától.

– A nagyszínpadon elsõként a Radnóti Színház Ádám almái címû izgalmas fekete komédiája kerül színre, ami egy nagysikerû film alapján készült – nyilatkozta lapunknak. – Ezután a kaposvári Csiky Gergely Színház mutatkozik be a Rivaldafény címû tragikomédiával, amelyben férfiak alakítják az idõs hölgyeket. Shakespeare legjátékosabb vígjátékát, a Lóvátett lovagokat a Vígszínház hozza el Nyíregyházára, Rudolf Péter rendezésében. Seress Zoltán, Dengyel Iván, illetve Gados Béla neve is olvasható a színlapon. Molnár Ferenc A hattyú címû darabját az Örkény Színház mutatja be olyan sztárokkal, mint Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Tenki Réka. Ezt az Orlai Produkció elõadása követi, Az oroszlán télen, amelyik II. Henrik angol király és felesége házassági és politikai csatározásairól, fiaik sorsáról szól. A szellemes, virtuóz párbeszédekre épülõ alkotás két fõszereplõje Gálffi László és Hernádi Judit.

 

Nagy Sándor is fellép

 

Mint megtudtuk, a szombathelyi Weöres Sándor Színház Ben Jonson Volpone címû mûvét adja elõ Alföldi Róbert rendezésében. A címszerepet Jordán Tamás alakítja. Izgalmas estre számíthatunk. A versenyprogramban szereplõ második Molnár Ferenc-mû a Játék a kastélyban, amit a Miskolci Nemzeti Színház mutat be. A rendezõ Mohácsi János, aki színházunkban nemrég a nagysikerû Illatszertárt vitte színre. A szereplõk között itt lesz Görög László és a néhány éve még városunkban játszó Gáspár Tibor is. A Bartók Kamaraszínház és Mûvészetek Háza által bemutatott harmadik Molnár Ferenc-mû, Az üvegcipõ költõi hangvételû, szép elõadás. A fesztivált hagyományosan a nagyszínpadon egy bohózat zárja, ezúttal a Legyen a feleségem! Nagy Sándorral, Gálvölgyi Jánossal és Tóth Enikõvel a fõszerepben. A Krúdy Kamara egy érdekes darabbal nyit: a Veres1 Színház Szép jó estét, Mr. Green! címû produkciójával, amelynek alcíme Tolerancia két részben klezmerrel. Mr. Greent Székhelyi József alakítja. Ezt követõen a Krúdy Kamarában az Orlai Produkció elõadása, a Párterápia látható. A háromszereplõs bohózatban egy házasság válságát próbálják megoldani, amely meglepõ fordulattal zárul.

 

A Nézõmûvészeti képzés folytatódik

 

– Tasnádi István Kartonpapa címû mûvét a Vörösmarty Színház mutatja be Tóth Ildikóval és az egykor Nyíregyházán játszó Egyed Attilával a fõszerepben – folytatta. – A Nézõmûvészeti Kft. és a Karinthy Színház közös produkciója A piszkosak, amelynek nemcsak rendezõje, de egyik szereplõje is Scherer Péter. Molnár Piroska Emberi hang címû önálló estje során egy nagyszerû színészi pályafutás jelenik meg, a nézõket hol nevetésre, hol sírásra késztetve. A Vinnai András neve által fémjelzett Garázsbanda sajátos koncertszínházi produkció. Tasnádi István a szerzõje a Majdnem 20-nak, amely egy improvizációkra is építõ, szórakoztató elõadás.

A Nézõmûvészeti Kft. zenés abszurd kabaréja, a Kivettem a fejembõl egy gömböt, nagyon izgalmas, egyedi hangulatú koncertszínház. A VIDOR-t a Kamarában a Játékszín meglepetésekkel teli vígjátéka, a Bankhitel zárja, amiben Lengyel Tamás és Baksa Imre brillírozik.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)