Szombattól újra látogatható a Jósa András Múzeum, mely ingyenes napokat kínál jövőhéten

Az állandó kiállítások mellett új időszaki bemutatókkal jelentkezik a szombattól ismét látogatható Jósa András Múzeum. A nyitás örömére egykori patikák porcelán tárgyaiból kínálnak egy kamarakiállítást.

A Múzeum homlokzatán óriásplakát hirdeti az állandó kiállításokat. A kényszerpihenő alatt is terveztek, gyűjtögettek és építkeztek, készültek a múzeumi szakemberek a látogatók fogadására.

„Az állandó kiállításaink rendelkezésre állnak és most szombatra megnyitottunk egy időszaki kiállítást is. Ezt az aulában található kiállítást 'Gyógyító szerek, míves tégelyek' címmel nyitottuk meg. Az officina kincseit mutatja be. A Jósa András Múzeum körülbelül 400 gyógyszertárakból begyűjtött tégellyel, eszközökkel rendelkezik, ebből egy gyönyörű ízelítőt tudunk rendelkezésre bocsátani.” – nyilatkozta Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

A tervek szerint minden hónapban két időszaki kiállítást is megrendeznek. Egy fotókiállítást a pandémia három nyíregyházi hónapjáról. A városhoz kötődő Komlós testvérek kerámiáiból, a Trianoni centenárium emlékére egy történeti anyagot, de Kapcsolódások címmel az elmúlt 15 év vásárlásaiból született kortárs képzőművészeti gyűjteményt is megmutatják. Egy újabb tárlat a múzeum 150 legszebb műtárgyából válogat a földszinti folyosón, a hónapok óta épülő új kiállítóterem avatójára. A képzőművészeti, történeti, régészeti és néprajzi anyag mellé a múzeum saját kiadványa, a Bőségszaru lesz a látogatók ajándéka.

Nagyszámú vendégsereget nem fogadhatnak a Múzeumok éjszakáján, viszont a Sóstói Múzeumfaluban június 23-án éjszaka ismét meggyújtják a tüzet, melyet körbetáncolnak, majd átugranak a bátrabbak, és egy szerelmes sétára invitálják a párokat a skanzen utcáin.

A Benczúr téri intézmény 26-án, 27-én és 28-án ingyenes napot hirdet a múzeum barátainak.

Ma már tény, hogy a tervezett nagykiállítások nagyobb része elmarad, de októberben nem mindennapi látnivalót kínálnak a Jósa András Múzeumban.

„A kassai gótikus és barokk kiállításunk a mai napig is Bukovinában van, ugyanis a kassai kollégák még mindig nem tudtak elmenni érte, és azt mondták, hogy sajnos ez a továbbiakban nem vándorolhat, hanem vissza kell mennie Kassára. Így ezt nem fogjuk tudni bemutatni. A Kisfaludi Strobl Zsigmond kiállítás szintén megcsúszott. Ezt valószínűleg szintén nem tudjuk bemutatni, de ennek fejében készítettük el a Kapcsolódások című tárlatot. Szintén szép kiállítás lesz, úgyhogy nem fognak csalódni benne a látogatók. Ami ennél sokkal fontosabb, a Rippl-Rónairól nem mondtunk le. Két etapban szerettük volna bemutatni, augusztusban és októberben. Most úgy gondoljuk, kivárjuk, a pandémia mit diktál számunkra, és ha nem lesz veszélyhelyzet, akkor október közepén 160 Rippl-Rónai képet, festményt itt szeretnénk bemutatni.” – emelte ki Rémiás Tibor.

Miután az értékes régészeti raktár a Fokos utcai épületbe költözött, így helyén, a Széchenyi utcai szárnyban most készül egy 220 négyzetméteres kiállítóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztatóval.  Ez ad teret az őszi kiállításnak, és ezzel a térrel bővül a jövőben a Jósa András Múzeum lehetősége, mely igazán exkluzív gyűjtemények bemutatására is méltó hely lesz.