Szociális tűzifa – December elsején indul a program Nyíregyházán

December elsején újra elindul a szociális tűzifaprogram Nyíregyházán. A családok 5 mázsa tüzelőanyagot igényelhetnek a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül. A fa biztosított a programban, sőt, még egy biztonsági tartalékot is félretett az önkormányzat.

A fűtési szezon már hosszú hetek óta tart és napról napra egyre hidegebbek az éjszakák, több családnak viszont komoly anyagi megterhelést jelent, hogy meleg legyen a lakásban a téli hónapokban. A szociális tűzifaprogram évek óta rajtuk próbál segíteni Nyíregyházán is. Az önkormányzat ezért idén is megszervezi a város közigazgatási területén, hátrányos körülmények között élők számára a tüzelőanyag osztását.

Van egy olyan lakóközösség, lakókör Nyíregyházán, akinek a hagyományos fűtés nem elérhető, akár a távfűtés vagy akár a gázzal fűtés, vagy egyszerűen olyan szociális helyzetben van, hogy nem tudja saját maga számára megoldani. Az ő számukra kifejezetten fókuszáltan december elsejétől indítjuk a tűzifaprogramot. Amely keretében egy család egy alkalommal 5 mázsa tűzifát igényelhet” – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Igények leadása

Az igényléseket ebben az évben is a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül lehet leadni. A tűzifát a NYÍRVV telephelyéről, a Tüzér utcáról lehet elszállítani, ezt egyénileg, mindenkinek magának kell megoldani. Időseknek, vagy akiknek nincs lehetőségük ezt megoldani, nekik az önkormányzat néhány esetben a szállításban is tud segíteni.

Van tüzelőanyag

Örömmel mondhatom a nyíregyháziaknak, hogy bár nem korlátlanul van fa, de a gazdálkodás és a NYÍRVV munkájának köszönhetően van fedezete ennek a programnak, tehát ki fogunk tudni elégíteni minden igényt. Körülbelül 500 igénylőre számítunk, de ha kicsit több lesz, akkor sem lesz probléma. Képezünk egy biztonsági tartalékot, hogy ha beütne egy hűvösebb idő, akár márciusban, amire volt már sajnos korábban példa, akkor ne maradjunk készletek nélkül és tudjunk segíteni” – tette hozzá az alpolgármester.

A szociális tűzifaprogram az elmúlt évekhez hasonlóan idén is december elsején indul. A városüzemeltetési társaság Tüzér utcai telephelyén nyitvatartási időben várják az érintetteket, akiknek saját maguknak kell a fát felpakolni és elszállítani is.