Szituációs ellenőrző gyakorlat Polyákbokorban
Május 13-án, szerdán délután szituációs ellenőrző gyakorlatot tartott a nyíregyházi katasztrófavédelmi kirendeltség a város hivatásos tűzoltó-parancsnokságának, amelyen a tűzoltóság beosztott „A” szolgálati csoportja vett részt a Nyírségvíz Zrt. II-es számú szennyvíztelepén.

A szerdai gyakorlat célja a veszélyes anyagok jelenlétében bekövetkezett közlekedési baleseteknél történő beavatkozások gyakorlása volt.
A feltételezés szerint a polyákbokori szennyvíztisztító telepen egy veszélyes anyagokat szállító kisteherautó műszaki meghibásodás miatt egy fémtároló konténernek ütközött, az iszaprothasztó épület és az iszapkezelő gépház között. A gépjármű vezetője az ütközés következtében a gépjárműbe szorult. A baleset helyszínén az iszaprothasztó építmény tetején dolgozó ember megsérült, aki az eszméletét vesztette. A gépjárműből szivárgott az üzemanyag.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók több gépjárműfecskendővel, a magasból mentővel érkeztek a helyszínre, akik felvették a kapcsolatot a helyi szakemberrel. Közben riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort és a műveleti szolgálatot is.
A beavatkozó állomány több védősugarat szerelve kezdte meg a műszaki mentést, a sérült kiszabadítását a gépkocsiból, valamint az iszaprothasztó építmény tetején lévő sérült mentését.

A gyakorlatot a nyíregyházi kirendeltség vezetője, az iparbiztonsági és tűzoltósági felügyelője, valamint a nyíregyházi tűzoltóparancsnok ellenőrizte és Pócsik Zoltán tű. alezredes megfelelőre értékelte.
Az állomány tagjai a létesítményben található tűzcsapokat és tűzoltó készülékeket is ellenőrizték.