Szíriai keresztényeknek vitt adományt a görögkatolikus érsek

A görögkatolikus egyházfő, Kocsis Fülöp érsek-metropolita negyedik alkalommal utazott Szíriába, hogy az ott élő keresztény közösségek számára pénzbeli adományon túl sokat jelentő lelki támogatást vigyen. Az összegyűlt pénzösszeg egyházmegyék, egyházközségek, és magánszemélyek adománya, köztük nyíregyháziaké is.

A nélkülöző Szíriában minden adománynak jó helye van, lakosok ugyanis alapvető élelmiszerekben, gyógyszerben, áramban és sok helyen tiszta ivóvízben is hiányt szenvednek. Az országban 12 éve dúló polgárháború nagy pusztítást, szegénységet és munkanélküliséget okozott. Fülöp érsek-metropolita a nehéz helyzetben lévő országba adománnyal érkezett, melyet rászoruló családok, keresztény menekültek, a karitász és az Al Dmeine-i parókia kap. Az összegyűlt pénzösszeg egyházmegyék, egyházközségek, és magánszemélyek adománya, köztük nyíregyháziaké is. A görögkatolikus főpásztor a pénzbeli adományon túl lelki támogatásáról is biztosította a tőlünk 3000 kilométerre élő keresztényeket.

A személyes kapcsolattartás számukra nagyon fontos. Első utam előtt azt hallottam tőlük, hogy a nyugat, sőt maga a katolikus egyház is a közel-keleti súlyos nehézségeket nem veszi igazán komolyan, és nincs meg a személyes támogatottság, nem érzik legalábbis. Nagyon sok segély megy ki Szíriába, de ez a személyes jelenlét nekik nagyon sokat jelent

– hangsúlyozta a metropolita.

Fülöp metropolita útja II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárkával, a libanoni bazilita nővérekkel és a szigorúan elzárva élő karmelita nővérekkel való találkozása után a damaszkuszi diákokhoz vezetett. A melkita görögkatolikus iskola, amelyet felkeresett, 2011-től Szíria legnagyobb alap- és középfokú oktatási intézménye volt, azonban nem sokkal később, 2012-ben a dzsihadisták elfoglalták, katonai támaszpontot létesítve a területén. Miután az épületet a kormányerők véres harcok árán visszafoglalták.

A Görögkatolikus Metropólia és a magyar kormány Hungary Helps programja 700 millió forintos támogatása révén ismét megnyithatta kapuit a diákok előtt. A szírek rendkívüli hálával és szeretettel gondolnak a magyarokra, nagyra értékelik az anyagi, de még inkább a lelki támogatást. A magyar segítségnyújtásnak állít emléket az iskola udvarán Magyarországról elnevezett zöld park is.

Az elsősegélyezés egy személyes kapcsolat révén jött létre. Egy Al Dmeine kis faluban élő néhány görögkatolikussal kapcsolatba kerültünk, kérdeztük, hogy miben tudunk segíteni, így indult el az első segítés. Gyűjtést rendeztünk, nagyon sokan összefogtak, segítettek, a templomot rendbe tudták hozni abból a támogatásból, amit legelőször kivittem. Akkor láttam először, nem csak láttam, ők mondták, hangsúlyozták, hogy a személyes jelenlét, a kézfogás, az ölelés nagyon sokat jelent nekik, hogy nincsenek magukra hagyva ebben a háborúban

– tette hozzá az egyházfő.

Fülöp metropolita Al Dmeine falujában a fiatalok és felnőttek hittancsoportjával is találkozott. Ez az a falu, amelynek a dzsihadistákkal folytatott harcok során megsérült a temploma. A megsemmisült tetőzetet teljes egészében a magyar görögkatolikusok által kezdeményezett adománygyűjtésnek köszönhetően építették újjá. A vasárnapi Szent Liturgián Fülöp atya francia nyelven prédikált. A szertartást követően az egyházközség tagjai és a cserkészek zenekarának sorfala búcsúztatta a magyar főpásztort, akit külön köszöntött a püspök, a parókus, a polgármester és az egyházközség minden csoportja.

Magyarország a világon elsőként emelte kormányzati szintre az üldözött keresztények megsegítésének ügyét, a Hungary Helps Programmal olyan humanitárius támogatási modell jött létre, amelynek köszönhetően muzulmán szélsőségesek által elüldözöttek közül eddig 35 ezren térhettek vissza otthonukba. A kormány mellett a Görögkatolikus Metropólia is aktívan támogatja a szíriai keresztényeket.