A diákok sokszor csodálkoznak rá, milyen komoly munka folyik a Nyíregyházi Televízióban

Bár a középiskolások elvétve néznek hagyományos televíziós műsorokat, a televíziós műsorkészítés, filmezés, vágás, egyáltalán a mozgóképkészítés rendkívüli módon érdekli őket. Ez derül ki azokon a látogatásokon, amelyek során a középiskolások felkeresik a Nyíregyházi Televíziót. A fiatalok sok esetben itt szembesülnek azzal, hogy a közösségi médián kívül is van élet. A Nyíregyházi Televízió ráadásul ezeken a platformokon is jelen van. A helyi televízió ráadásul szívesen fogadja a mozgóképkultúrával ismerkedő diákokat.

Miló Mihály vezető operatőr épp arról tart előadást az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulóinak, hogy szinte naponta fordul elő, hogy a városban, vagy a megyében történt eseményekről élőben tudósítanak a Nyíregyházi Televízió kollégái. Ám ezen túl a ’80-as évek óta létező televíziós műhely napi híradót készít, beszámol a település és a környék legfontosabb politikai, közéleti, kulturális, vagy éppen sporteseményeiről. A mobiltelefonon felnőtt generációk egy részének minden újdonság, főként azért, mert hagyományos tévét már nem néznek, és alternatív forrásokból jutnak el hozzájuk a hírek.

„Remek az, hogy napi szinten vannak műsorok, amit mi is a YouTube-on megtalálunk, bármikor elérhető módon és én ezt eddig nem tudtam, csak annyit, hogy van Nyíregyházán is televízió, de hogy ilyen színvonalas, az egy újdonság volt a számomra is.”

 – mondta el Kiss Ábel, 10. osztályos tanuló. A kossuthos diákok egy pályaorientációs nap keretében jelentkeztek, hogy szeretnék megtekinteni a város televízióját. A fiatalokat kísérő pedagógusok azt mondják, rendkívül fontos, hogy egy ilyen komoly, nagy múltú, jól felszerelt műhely található a városban.

„A 10.-es médiás osztállyal jöttem el, megnézni a Nyíregyházi Televíziót, nálunk is van egy greenbox lehetőség, illetve nagyon sok eszköz áll már rendelkezésre, amelyeknek nagyon nagy sikere van akár nyílt napokon is. A gyerekek nagyon szeretik. Nagyon sok mindent megtanulnak; vágást, kamerahasználatot, fotózást. Ám teljesen más ezt élőben látni, ahol más kamerákkal dolgoznak, profi felszereléssel. Láthatják, hogyan is készül el egy híradó, illetve annyira sok információval gazdagodtak, amit bízok benne, hogy a későbbiekben is tudnak kamatoztatni.”

– fogalmazott Tarnóczi Richárdné Dankó Ildikó, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium pedagógusa. A Nyíregyházi Televízió nyitva áll a látogatók előtt. Ráadásul a tévés műhely mellett, itt készül a Nyíregyházi Napló és itt szerkesztik a város legnépszerűbb hírportálját, a www.nyiregyhaza.hu oldalt is.