Szinyei: Ilyen még soha nem volt-Már egy hónapja fogadja a látogatókat a Szinyei-kiállítás
Már egy hónapja fogadja a látogatókat a Szinyei-kiállítás

Már egy hónapja fogadja a látogatókat a Szinyei-kiállítás a Jósa András Múzeumban, ez idő alatt több mint ötezren megtekintették, háromezren pedig jelezték részvételi szándékukat. A nyíregyházi tárlat különlegességét erősíti, hogy az ezt megelőző kaposvárit leszámítva utoljára 1990-ben volt ilyen nagyszabású kiállítása Szinyeinek, méghozzá a Magyar Nemzeti Galériában, másrészt pedig – a visszajelzések alapján –­ ­még soha nem volt ilyen szép kiállítás a Jósa András Múzeumban. A tárlat november 24-éig tekinthető meg.

 

  A 19. századi magyar festészet leghíresebb mesterei közül Munkácsy Mihálynak tavaly szenteltek kiállítást Nyíregyházán, idén pedig Szinyei Merse Pál színpompás képeinek széles panorámáját tárják a látogatók elé. Ritka esemény ez: utoljára 1990-ben volt nagyszabású kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Bár néhány fő műve folyamatosan megtekinthető a Budavári Palotában, alkotásainak nagy része általában rejtve marad a nagyközönség előtt. A Jósa András Múzeum most széles körből válogatva, hazánk köz- és magángyűjteményeinek féltett kincseiből merítve mutatja be a magyar festészet fejlődését az impresszionizmus irányába vezető korszakalkotó mester munkásságát.

Hajdú, Borsod és Szolnok megyéből is fogadtunk látogatókat, sőt, még a határon túlról is. Szerencsére már eddig is sokan megtekintették a kiállítást, de nemrég indultak be a múzeumpedagógiai foglalkozásaink, amelyek révén ez a látogatói szám ezt követően fog csak igazán megugrani

– hangsúlyozta dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója. Regisztráció a múzeum webportálján, illetve telefonon, vagy személyesen.